Nova Zelanda: Pita Sharples dimiteix com a colíder del Partit Maori

De Viquinotícies


2 de juliol del 2013, Wellington, Nova Zelanda
Avui ha dimitit el colíder Pita Sharples del Partit Maori després de mesos de pressió per part de la colíder Tariana Turia i l'únic altre diputat del partit, Te Ururoa Flavell. En dues setmanes tindrà lloc el congrés anual del partit, en què serà electe un nou colíder, el qual s'espera que sigui Flavell.

El colíder del Partit Maori Pita Sharples dimiteix avui un càrrec que ha tingut des de 2004.

Sharples ha dimitit per establir unitat en el partit ja que aquest partit havia estat turbulent en els mesos previs degut a la pressió a Sharples a fi que dimitís com a colíder. Havia estat colíder des de la creació del partit el juliol de 2004 juntament amb Turia. En les eleccions de 2005 el partit rebria quatre escons, el 2008 cinc i el 2011 tant sols tres.

Sharples declarà avui: “la millor cosa que puc fer és crear un espai per a que hi pugui haver canvi”. Seguirà sent diputat pel partit fins a les eleccions de 2014, data en què es retirarà de la política. Turia també es retirarà, el qual deixa a Flavell com a l'únic diputat del partit per a les eleccions.

El primer ministre John Key — el partit del qual es troba en una coalició amb el Partit Maori — declarà avui que “Sharples ha fet la decisió correcta pel partit”. Va dir que ambdós Sharples i Turia es trobaran a faltar com a colíders, però que una transició cap a un lideratge més jove és el que requereix el partit. “Està clar que havien de resoldre els seus problemes sobre el lideratge”, declarà Key. “M'ha agradat molt treballar amb en Pita —ambdós en Pita i la Tariana han estat ministres molt efectius pel govern.” A més, Key declarà que li agradava l'actitud de Flavell i que aquest seria bon colíder.

El líder del Partit Laborista David Shearer va dir que el doctor Sharples i la senyora Turia havien “realitzat un treball excepcional” en crear el Partit Maori, però hi afegí: “sembla molt que el Partit Maori està caient en popularitat”. Creia que els problemes pel Partit Maori eren per raó de la seva coalició amb el Partit Nacional, un partit de centredreta. “Els maoris no senten que han rebut el que s'esperaven per part del Partit Maori estant en coalició amb el govern.”

No s'espera que el Partit Maori sigui capaç ni de guanyar 3 escons en les eleccions de 2014. Sharples ha estat el diputat per Tāmaki Makaurau des de 2005; en aquesta circumscripció electoral el 2011 el candidat del Partit Laborista perdé per tant sols 936 vots. A més, a la circumscripció de Te Tai Hauāuru, la circumscripció de Turia, el candidat del Partit Laborista perdé per uns tres mil vots. Tot i que pel Partit Laborista aquest circumscripció es veu menys clara, a Tāmaki Makaurau el partit guanyant-hi es veu com a molt probable. Fins i tot a la circumscripció de Waiariki de Flavell la victòria per part del seu partit no es veu gens clara al guanyar aquest per sobre de la candidata del Partit Mana el 2011 per menys de dos mil vots.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail