Nicolas Sarkozy, nou president de França

De Viquinotícies

6 de maig del 2007, França

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy va ser escollit ahir president de França amb el 53,21% dels vots en una segona volta electoral marcada per una participació molt elevada. Gairebé el 85% dels francesos van passar per les urnes en uns comicis que ja es consideren històrics per l'alt grau de mobilització ciutadana. Com preveien tots els sondejos, Sarkozy va superar la seva rival, la socialista Ségolène Royal, que va obtenir el 46,79% dels vots.

Sarkozy va anunciar que restablirà "l'honor a la nació i a la identitat nacional" i que tornarà als ciutadans "l'orgull de ser francesos", tot respectant l'esperit d'unió i de fraternitat sense que ningú se senti exclòs". El nou cap d'Estat va pronunciar una declaració d'intencions en matèria de política internacional, en què va determinar Europa com a gran prioritat. Sarkozy va parlar també de l'Àfrica –"volem ajudar-la i decidirem junts una política d'immigració controlada i de desenvolupament"– i va alertar els Estats Units perquè respectin els compromisos mediambientals.

A pesar d'aquesta derrota, els militants socialistes que es van reunir a la Casa d'Amèrica Llatina de París van aclamar Royal, que, només tres minuts després del tancament dels últims col·legis electorals, a les vuit del vespre, va admetre la victòria de Sarkozy --"el sufragi universal ha parlat", va declarar--, va donar les gràcies als 17 milions de francesos que van votar per ella i es va oferir perquè "el que s'ha aixecat" no es pari. "M'he compromès a una renovació profunda de la vida política i de l'esquerra", va dir, i es va mostrar disposada a complir el seu compromís.

Fonts[modifica]