Vés al contingut

Musulmans de tot el món protesten per les caricatures de Mahoma

De Viquinotícies

7 de febrer del 2006
Des de la setmana anterior es registren protestes violentes per part de musulmans, a causa de la publicació de caricatures satíriques del profeta Mahoma, que són considerades "un insult" pels seus creients.

Al setembre de 2005, el diari danès de centre dreta Jyllands-Posten va ser el primer en publicar-les. A pesar d'algunes protestes locals, l'incident va semblar haver estat superat. No obstant això, segons el diari britànic The Guardian, alguns dels musulmans danesos van anar a l'Orient Mitjà i van explicar el que havia succeït, el que va despertar la ira dels sectors més radicals, que fins i tot van demanar la mort dels seus autors. Una de les caricatures mostra a Mahoma utilitzant un turbant com a bomba.

El diari sosté que els dibuixos van ser un exercici de llibertat d'expressió, igual que el govern danès que no va oferir disculpes. Organismes europeus i el Vaticà van condemnar aquestes actituds.

Des del desembre passat, diaris europeus, com el France Soir, nord-americans, sud-africans, israelians, australians i neozelandesos van reproduir les caricatures, el que va exacerbar la controvèrsia i va ocasionar violentes protestes enfront de les representacions diplomàtiques daneses en els països musulmans. Al Pakistan, prop de 5.000 manifestants van cremar ninots de Anders Fogh Rasmussen, primer ministre danès, mentre que a l'Afganistan 200.000 persones van protestar enfront de l'ambaixada danesa. El cap de setmana anterior, centenars de manifestants van incendiar les ambaixades de Dinamarca, Suècia, Xile i Noruega a Damasc, capital de Síria, i també l'ambaixada danesa a Beirut, Líban. Per la seva banda, Dinamarca va demanar als seus nacionals residents a Indonèsia, el país del món amb major nombre de musulmans, abandonar aquest país.

El dilluns, Iran, país on 400 persones van atacar a pedrades la representació diplomàtica danesa, va decidir vetar totes les importacions de Dinamarca, que són de US$280 milions. Igualment, el president Mahmud Ahmadineyad va decidir revisar tots els vincles comercials amb aquells països on es van publicar les caricatures. Per la seva banda, Dinamarca responsabilitza a Iran per les manifestacions.

The Guardian informa que, en represàlia, Diari iranià planeja satiritzar l'Holocaust com a represàlia per les caricatures de Mahoma|el diari iranià Hamshari ha decidit aquest dilluns (6) crear un concurs per a trobar caricatures adequades per a satiritzar l'Holocaust.

Articles relacionats

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]

Fonts

[modifica]