Mor Edward Kennedy

De Viquinotícies

26 d'agost del 2009

Aquest dimarts a la nit, als 77 anys, ha mort el senador nord-americà Edward Kennedy, el més jove dels germans de l'assassinat expresident John F. Kennedy i un dels més influents legisladors en la història dels Estats Units.

La família Kennedy va informar que el senador Edward Kennedy va morir la nit d'aquest dimarts a casa seva al poblat de Hyannis Port, a l'estat de Massachusetts. Kennedy estava malalt d'un càncer cerebral incurable des de fa un any.

Una declaració emesa per la família, descriu Edward Kennedy com "el pilar central i irreemplaçable i la llum alegre de la nostra família".

A causa de la seva malaltia el legislador no havia pogut participar de les seves tasques al senat nord-americà durant la majoria d'aquest any, pel que es veia forçat a treballar en un dels assumptes als quals va dedicar la seva vida com a senador, el sistema nacional de salut pública, des de casa a Hyannis Port.

Kennedy va representar l'estat de Massachusetts al Senat dels Estats Units des de l'any 1962, quan va ser electe per assumir la banca del seu germà, el president John F. Kennedy.

Durant la seva carrera com a senador, es va destacar com un fort promotor de les causes liberals, incloent-hi els drets civils, l'educació i immigració, a més dels temes de salut pública.

El president Barack Obama, a qui el senador Kennedy va donar el seu suport la campanya presidencial l'any 2008, recentment va distingir a la seva senador aliat amb la Medalla Presidencial de la Llibertat.

Repercussions[modifica]

El senador "Ted" Kennedy donant el seu suport a la campanya presidencial d'Obama, el 4 de febrer de 2008 a Connecticut.
"Ted" Kennedy a la Primera campanya per al senat el 1962.
Els germans Kennedy en els '60, d'esquerra a dreta John, Robert i Edward.

El president Barack Obama va dir que el senador Edward Kennedy va ser "el més gran Senador dels Estats Units de la nostra època".

En una declaració escrita donada a conèixer per la Casa Blanca fa unes hores, Obama va dir que a ell ia la seva esposa els entristeix profundament la mort del senador Kennedy.

El mandatari nord-americà va dir que sempre va apreciar el savi consell del patriarca legislador quan tots dos van complir funcions al Senat i va expressar la seva gratitud pel crucial suport del senador durant la campanya presidencial 2008.

  • "Durant cinc dècades, gairebé tots els projectes legislatius per a promoure els drets civils, la salut i el benestar econòmic del poble nord-americà portaven el seu nom i van ser resultat dels seus esforços" - Barack Obama

Obama es troba de vacances amb la seva família a Martha's Vineyard, Massachusetts, a prop de la residència de Kennedy a Hyannis Port, on va morir el senador.

Nancy Reagan, vídua de l'expresident dels Estats Units Ronald Reagan, va assenyalar que ella considerava al mort senador "un aliat i un amic molt estimat".

Nancy Reagan, el difunt marit és un heroi per als republicans conservadors, va dir que, malgrat les seves diferències polítiques amb el demòcrata liberal, tots dos van trobar punts en comú en relació al tema de les investigacions amb cèl·lules mare.

El líder de la majoria al senat, Harry Reid, va dir que treballar amb el legislador de Massachusetts va ser el més emocionant de la seva vida:

  • "Gràcies a Ted Kennedy, més nens avui poden mantenir saludables; avui més adults joves poden ser estudiants. Gràcies a ell, més dels nostres ciutadans ancians i de baixos recursos han pogut rebre la cura mèdic necessari per viure vides més longeves i plenes. Gràcies a Ted Kennedy més dones, immigrants i minories ètniques han pogut veure convertir-se en una realitat els drets que els van ser promesos en els documents sobre els quals es va fundar la nostra nació - Harry Reid

Per la seva banda, el vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, va dir que es tractava d'una pèrdua humana invaluable.

  • "Avui hem perdut a un home veritablement notable. Parafrasejant Shakespeare: Jo no crec que alguna vegada es veurà ser com ell. Crec que el llegat que ens deixa no és només en la legislació històrica que passava, però en la forma en que va ajudar a la gent a veure's a si mateixos i ajudar a altres" - Joe Biden

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, la també demòcrata Nancy Pelosi, va dir que "el poble nord-americà ha perdut un gran patriota, i els Kennedy han perdut el seu estimat patriarca ".

El Governador de Califòrnia, Arnold Schwarzenegger, que està casat amb Maria Shriver, neboda de Kennedy, el va anomenar "la pedra de la nostra família", i un defensor de la justícia social.

La mare de Shriver i germana gran d'Edward Kennedy, Eunice Kennedy Shriver, va morir recentment.

El Primer Ministre del Regne Unit, Gordon Brown, va encapçalar els tributs de part dels líders estrangers, dient que Kennedy serà recordat a "tots els continents" com un dels líders en la cura de salut i educació dels nens.

El Primer Ministre d'Austràlia, Kevin Rudd, va dir que Kennedy va ser un gran nord-americà i un gran amic d'Austràlia que va realitzar una contribució extraordinària al paper dels Estats Units en el món.

El Primer Ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, va recordar els seus 30 anys d'amistat amb Ted Kennedy, ha qualificat d'"un gran paladí per un món millor" i "gran amic d'Israel" .

Fonts[modifica]