Vés al contingut

Montenegro s'independitza de Sèrbia

De Viquinotícies

22 de maig del 2006

Sèrbia i Montenegro, amb la nova República de Montenegro ressaltada.

Després de la celebració d'un referèndum, Montenegro ha proclamat la seva independència, separant-se així l'estat de Sèrbia i Montenegro, un estat que constituia l'últim residu de l'antiga Iugoslàvia. Al contrari que en la secessió d'altres països balcànics com Eslovènia, Croàcia i Bòsnia i Hercegovina; el procés d'independència de Montenegro no ha tingut enfrentaments violents. L'actual president de la república, Milo Đukanović, que va ser un dels impulsors del projecte, ha declarat que té la intenció d'unir Montenegro a la Unió Europea al més aviat possible. Segons ell, Montenegro entrarà a l'ONU al setembre, en quan les negociacions amb Sèrbia, l'altra part de l'antic estat, hagin acabat. A partir de llavors, els dos estats seran definitivament separats i cadascun d'ells començarà una nova etapa en solitari.

Escut de Montenegro

El referèndum, donà un resultat favorable a la secessió amb gràcies a un resultat del 55,5% de vots afirmatius, marge que compleix el 55% mínim que la Unió Europea havia exigit per a acceptar el procés. Amb una població de 650.000 habitants, la República de Montenegro és ara el país més jove del món. El president de Sèrbia, Boris Tadic, ha acceptat els resultats tot i ser favorable a la unió, i la UE també els ha reconeguts.

L'últim cop que Montenegro va ser un país independent va ser l'any 1918, quan es va unir en Iugoslàvia. Des de la dècada dels 1990, però, aquest país s'ha anat separant en nacions més petites.

Força analistes remarquen que Sèrbia i Montenegro en la pràctica mai han estat unides. Abans del referèndum, cadascuna de les repúbliques tenia la sava respectiva legislació, moneda i simbologia nacional com himnes diferents. A més, el parlament de la unió no es reunia gaire sovint.

Fonts

[modifica]