Mobilització a Besiers a favor de l'occità

De Viquinotícies

17 de març del 2007, Besiers, França

Bandera d'Occitània

Entitats i personalitats compromeses amb la diversitat lingüística han convocat avui a Besiers (Llenguadoc-Rosselló) una manifestació en defensa de l'occità. La marxa ha sortit a les dues de la passejada Pau Riquet i té el suport de col·lectius dels Països Catalans, del País Basc, la Bretanya i Còrsega. El Cercle d'Agermanament Occitano-Català ha organitzat una sortida amb autocars des de Barcelona i Girona. La manifestació, l'han convocada un bon grapat d'associacions, entre les quals l'Institut d'Estudis Occitans, les escoles Calandreta, la Chambra d'Òc de les Vallades i el moviment Felibritge, instituït el 1854 per l'escriptor Frederic Mistral, premi Nobel de literatura el 1904.

L'objectiu és de reivindicar l'adopció de mesures encaminades a promoure la llengua i la cultura occitanes, víctimes del centralisme de l'estat francès.

Els organitzadors esperen aplegar vint mil persones. Una vegada acabada la marxa, a les vuit del vespre l'associació Gardarem la Tèrra ha programat una nit de concerts. Molts grups occitans actuaran a les Arenes de Besiers (Tatouille, Joanda, Sofia e sa Bodega, La mal coiffée, Faydits, Cosconilha, Maurèsca Fracàs Dub, Duo Brotto Lopez, Lou Seriol, Goulamas’k...).

L'última gran manifestació a favor de l'occità va ser l'octubre del 2005 i va aplegar deu mil persones als carrers de Carcassona.

Fonts[modifica]