Microsoft posa a la venda Windows Vista

De Viquinotícies

30 de gener del 2007

Feia cinc anys que Microsoft no posava a la venda un nou sistema operatiu i el Windows Vista, que arriba avui a les botigues, ha mogut moltes expectatives. Microsoft en destaca les novetats d'usabilitat, de seguretat i d'ordre gràfic. Per primera vegada un sistema operatiu de Microsoft portarà el català instal·lat de fàbrica. Però fins a l'abril no es podran comprar ordinadors que l'incloguin.

De fet, Microsoft encara no té enllestides les biblioteques ('libraries') del Windows Vista en català i, de moment, tant si es compra a les botigues com instal·lat als ordinadors nous, la versió catalana no hi figurarà. Segons Carles Grau, director de Microsoft Catalunya, el paquet en català del sistema operatiu s'ha d'haver enllestit el 30 de març i llavors es podrà descarregar gratuïtament d'internet i instal·lar-lo a l'ordinador. També ha dit que mirarien d'obrir un portal específic amb tots els recursos de Microsoft en català. A partir del 30 de març, doncs, els fabricants d'ordinadors ja disposaran dels paquets idiomàtics en català i els podran instal·lar a les cadenes de muntatge. Segons Carles Grau, Microsoft negocia amb els fabricants d'ordinadors perquè hi incloguin el català tan aviat com sigui possible, però que, malgrat una bona predisposició d'entrada, especialment de Sony, encara no han aconseguit que fixessin cap data definitiva. Això sí, Microsoft diu que vol que es puguin comprar ordinadors amb el català instal·lat a tot el territori, incloent-hi Catalunya Nord.

Les novetats de Windows Vista[modifica]

El nou Windows Vista costa de 299 a 600 euros, segons la versió. Les més completes inclouen el Windows Media center, un paquet de reproducció i creació multimèdia, i el Windows Aero, una aplicació gràfica amb transparències per a les finestres, pre-visualització de les aplicacions minimitzades i un menú tridimensional per a navegar entre els programes oberts. A part, Microsoft en destaca novetats com les millores de seguretat, que inclouen un tallafocs, i una aplicació per a descobrir programes espia, de manera que, segons Carles Grau, a la majoria d'usuaris, no els caldrà un antivirus de seguretat.

Quant d'usabilitat, hi ha la cerca integrada a la barra inicial, que cerca les paraules que s'hi posen entre els continguts de tots els arxius (no sols entre els títols o noms dels fitxers), o els menús contextuals que es personalitzen automàticament segons les opcions que cada usuari faci servir més. També s'hi inclouen els 'gadgets', petites aplicacions que poden mostrar des d'un calendari a les últimes notícies del diari digital preferit o el rendiment del sistema. Igualment, incorpora un recurs més eficaç de fer còpies de seguretat dels documents i la setena versió del navegador Internet Explorer, amb protecció contra el frau electrònic.

Crítiques al nou sistema operatiu[modifica]

El Windows XP ja ha estat objecte de no poques crítiques. Per exemple, que no aporta res que ja no tinguin sistemes operatius com el MacOSX o algunes distribucions de Linux. Els 'gadgets' del Vista, per exemple, s'assemblen molt als widgets que ja fa anys que fa servir el MacOSX d'Apple, que també incorpora un sistema de cerca (Spotlight) semblant al del nou Windows. Una altra característica de Vista que molts han criticat, és que aquest sistema operatiu necessita molts requisits per poder funcionar, i molts dels ordinadors d'avui no els satisfan. De fet, Carles Grau recomana que els ordinadors no tinguin més d'un any i mig i Microsoft recomana que l'ordinador no tingui menys d'1 GB de RAM, encara que assegura que amb 512 MB es poden fer servir les versions més senzilles de Vista. De totes maneres, Dell i alguna altra empresa asseguren que un sistema Vista no pot gestionar totes les aplicacions amb fluïdesa amb menys de 2GB de RAM.

A banda, la Free Software Foundation ha obert la pàgina BadVista.org per explicar els inconvenients de Vista i per promoure alternatives de programari lliure com GNewSense. A més, diuen que 'les noves característiques del Windows Vista són un cavall de Troia que amaga restriccions per a l'usuari', val a dir: mesures de Vista per impedir que l'usuari copiï vídeos i cançons protegides amb sistemes de gestió de drets digitals (DRM) que inclouen, fins i tot, el xifratge de dades entre els components d'un mateix ordinador.

Fonts[modifica]