Menys dones es dediquen a les tecnologies de la informació

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

22 de març del 2007
Elisabet Galobardes, directora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Electrònica i Informàtica (ETSEEI) de La Salle, ha presentat un estudi sobre les dones llicenciades en aquesta universitat al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació durant els darrers deu anys. Galobardes ha explicat que les dones llicenciades han assolit càrrecs de responsabilitat, però que cada vegada n'hi ha menys d'interessades en aquests estudis.

De fet, no és la primera vegada que es diu que cada vegada hi ha menys joves interessats en estudiar enginyeries relacionades amb les tecnologies de la informació i la comunicació, i això passa tan en homes com en dones. Però ara, a més, s'ha detectat un descens de la proporció de dones respecte a la d'homes en les carreres més tècniques, sobretot a l'enginyeria informàtica. I això preocupa especialment perquè fins no fa gaire la tendència era la contrària i s'encaminava, encara que poc a poc, cap a l'equilibri. Pel que fa als deu anys en què s'ha basat l'estudi, només un 17% de les llicenciades eren dones.

Un perfil molt diferent al que transmet Hollywood[modifica]

L'estudi revela que un 73% de les dones llicenciades al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació tenen formació complementària i, malgrat que són joves –tenen trenta anys de mitjana–, més de la meitat tenen persones al seu càrrec. Així doncs, han assolit una bona carrera professional per a la qual valoren les capacitats comunicatives, de gestió i de treball en equip més que no pas les tècniques, perquè es donen per sabudes. Segons Galobardes aquest perfil allunya les dones que treballen al sector de les TIC de l'estereotip d'informàtic difós per les pel·lícules de Hollywood: l'home solitari, amb poques capacitats comunicatives i obsessionat amb la tecnologia. Per Galobardes és probable que sigui aquesta imatge la que hagi fet davallar l'interès dels estudiants vers les carreres relacionades amb les tecnologies de la informació en un moment en què calen molts professionals i és una bona sortida professional.

Menys desequilibri salarial que en d'altres sectors[modifica]

D'una altra banda, Ernesto Poveda, director de l'empresa de recursos humans ICSA també ha presentat un informe comparatiu sobre els sous dels homes i les dones del sector de les tecnologies de la informació a l'estat espanyol. N'ha destacat que és el sector més equilibrat d'entre les carreres tècniques, però que encara hi ha diferències de sous entre homes i dones. Així, en el sector de les TIC, la diferència de sous és d'un 2,2% en els càrrecs tècnics, xifra que augmenta als càrrecs intermitjos fins a un 5,6% i que encara és més destacada entre els directius, posició en què les dones cobren un 8,5% menys que els homes. El desequilibri és més greu a les grans empreses multinacionals que no pas a les petites i mitjanes.

Cc-by-nc-nd icon.svg

(català) Redacció de VilaWeb Baixa la proporció de dones que es dediquen a les tecnologies de la informacióVilaWeb. 22 de març del 2007.