Meka Whaitiri és proclamada guanyadora de l'elecció parcial d'Ikaroa-Rāwhiti a Nova Zelanda

De Viquinotícies


29 de juny del 2013, Gisborne, Nova Zelanda
La candidata Meka Whaitiri ha estat capaç de retenir la circumscripció electoral d'Ikaroa-Rāwhiti pel Partit Laborista de Nova Zelanda en una elecció parcial el 29 de juny de 2013. Ha vençut els sis altres candidats rebent una pluralitat del vot.

Extensió de la circumscripció d'Ikaroa-Rāwhiti a Nova Zelanda.

Aquesta circumscripció és una de set circumscripcions electorals maoris i fou representada per Parekura Horomia des de les eleccions de 1999. Horomia, del Partit Laborista, havia estat ministre en el gabinet de la primera ministra Helen Clark. Tràgicament i inesperadament morí a l'edat de 62 anys el 29 d'abril al trobar-se malalt. Per a garantir la representació de l'electorat d'Ikaroa-Rāwhiti fins a les pròximes eleccions s'ha necessitat una elecció parcial per a decidir qui seria el diputat de la circumscripció fins al termini de la legislatura.

Whaitiri guanyà amb el 41,52% del vot total de la circumscripció en una elecció caracteritzada per una baixa participació electoral —tant sols del 31,80%— i una campanya exhaustiva pels candidats degut a la gran extensió de la circumscripció. S'extén per l'est de l'Illa del Nord, incloent les regions de Gisborne, Hawke's Bay, Manawatu-Wanganui i Wellington. En segon lloc quedà Te Hāmua Nikora del Partit Mana amb el 24,78% i tercer quedà Na Raihania del Partit Maori amb el 20,00%. Quarta quedà Marama Davidson del Partit Verd amb l'11,29% del vot. La majoria del Partit Laborista, però, va caure 20,83 punts de percentatge. El Partit Nacional no es presentà a l'elecció.

La guanyadora —prèviament gerent per l'iwi (tribu maori) Ngāti Kahungunu— declarà que la seva victòria era un alleujament ja que Whaitiri fou una campanya exhaustiva des de la seva selecció com a candidata pel partit. “És un gran alleujament i molt emocionant ara que hem concluït l'elecció parcial i que he estat donada un mandat per la gent d'Ikaroa-Rāwhiti.”

El líder del Partit Laborista David Shearer li donà l'enhorabona a Whaitiri en una celebració del partit a Manutuke, Gisborne. “De nou el Partit Laborista ha demostrat la formidable campanya electoral que és capaç d'arrencar”, declarà Shearer. “Serà una gran veu per la gent d'Ikaroa-Rāwhiti, i una gran addició al parlament pel partit.”

Matt McCarten, exlíder del partit Aliança, va dir que el guanyador real era el Partit Mana ja que havia estat capaç de vèncer el Partit Maori. El líder d'aquest partit Hone Harawira declarà que el resultat era un missatge al Partit Maori que la seva coalició amb el Partit Nacional —el partit de centre-dreta actualment al govern— no era el que el poble maori desitjava i que hauria de considerar unir-se amb el Partit Mana. El colíder del Partit Maori Pita Sharples ha dit que els dos partits treballant junts en el futur sí és una possibilitat.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail