Vés al contingut

Manifestacions contra Bush durant la seva visita al Brasil

De Viquinotícies

12 de març del 2007, Brasil

Es van realitzar varies manifestacions a Brasil contra la visita del President dels EUA George W. Bush. El Partido de los Trabajadores (PT), partit del President Luiz Inácio Lula da Silva, va formar part de l'organització de les protestes. La visita del President Bush va durar prop de 24 hores. El mandatari va arribar al Brasil el {d|8 de març}}, marcant l'inici d'una gira per diferents països de Sud-Amèrica.

Militants del Partido de los Trabajadores i els integrants dels anomenats Movimentos Sociales van ajudar a promoure les protestes, entre ells organitzacions d'esquerra i extrema-esquerra, algunes lligades a l'Església Catòlica, com el Movimiento de los Trabajadores Rurales Sin Tierra (MST), la Central Única de los Trabajadores (CUT) i la Red Social de Justicia y Derechos Humanos.


Es van veure banderes vermelles i comunistes durant les manifestacions. Hi va haver manifestacions a favor d'Hugo Chávez i actes de desgreuge a Veneçuela i Cuba.

Hi va haver confrontacions entre la policia i els manifestants. La premsa va informar d'un petit nombre de persones que va quedar ferida, sense gravetat. La policia va arribar a utilitzar gas per dispersar la multitud.

Segons la premsa, més de 6.000 persones van marxar pels carrers de São Paulo. Hi va haver protestes en altres capitals brasileres, com Porto Alegre i Rio de Janeiro. Alguns manifestants van cremar ninots que representaven al President Bush així com la bandera dels EUA.

La comitiva del President dels EUA va tenir la precaució de no creuar-se amb el manifestants.

Bush va ser a Guarulhos i São Paulo, va fer dos pronunciaments i va tenir una reunió amb el President Luiz Inácio Lula da Silva.

L'objectiu declarat de la visita del President d'EUA era augmentar la cooperació en el camp dels combustibles alternatius, entre ells l'etanol, tecnologia dominada pels brasilers. A més, la visita de Bush va tenir l'objectiu de promoure la democràcia i limitar la influència del President esquerrà veneçolà Hugo Chávez, considerat una perillosa influència a l'Amèrica del Sud pel govern nord-americà.


Durant la visita de Bush, el President Lula va dir que "és un plaer" la visita del mandatari nord-americà. Lula va dir que una societat entre els Estats Units i el Brasil pot significar "un nou moment de la indústria automobilística al món, un nou moment dels combustibles al món" i "possiblement un nou moment per a la Humanitat".

Lula va defensar altres governs llatinoamericans, en especial el de Veneçuela -criticada per Washington- en dir que "tots els governs llatinoamericans van ser electes per àmplia majoria popular".

El president brasiler va afegir que "la redemocratització i la reconquesta de les llibertats polítiques no han estat suficients per a impedir que milions de brasilers i llatinoamericans encar visquin en estat d'extrema pobresa" i va dir que "nosaltres, els Presidents, hem de pensar en la vida d'aquesta gent més patida, que, a més de voler la democràcia per a escollir els seus governants, vol tenir dret a la salut, a l'educació, a la vivenda, a la seguretat i volt tenir dret a conquistar la seva ciutadania".

Fonts[modifica]