Vés al contingut

Manifestació pel 79è aniversari de les Normes de Castelló

De Viquinotícies
Placa commemorativa de les Normes de Castelló, carrer Cavallers de Castelló de la Plana

20 de desembre del 2011, Castelló, Plana alta, Països Catalans

Al 17 de desembre, al 79è aniversari de les Normes de Castelló, unes 3.000 persones van acudir a la manifestació en defensa de l'escola valencianista i pública a Castelló. Va anar gent de diferents partits polítics i de diferents sindicats.

Al 17 de desembre, al 79è aniversari de les Normes de Castelló, unes 3.000 persones van acudir a la manifestació en defensa de l'escolta valencianista i pública a Castelló sota el lema "Per una escola valenciana, pública i de qualitat." La jornada va acabar amb un concert a la sala Zeppelin.

La jornada ha estat convocada per la plataforma Castelló per la llengua, una plataforma formada per entitats culturals com Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la Plataforma per la Llengua, Escola Valenciana i Centre Excursionista de Castelló; partits polítics com Compromís (tant Bloc com IdPV), Esquerra Repúblicana del País Valencià (ERPV) i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV); organitzacions com Maulets i Endavant, i sindicats com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Confederació General del Treball (CGT) i el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià-Intersindical Valencià (STEPV-Iv).

Els convocats diuen que era per reivindicar "una escola valenciana, pública i de qualitat, davant les amenaces per a la normalització escolar del català que comporta el decret de plurilingüisme que prepara el Consell" sense oblidar altres temes també sobre la llengua com "voler TV3 i també IB3 al País Valencià, i voler una nova RTVV, que impulse vertaderament l’ús de la llengua, que estiga lliure de censura i de manipulació i que es puga rebre a les Illes i a Catalunya." Finalment també demanen “accions que afavoresquen el potencial d’una llengua parlada per gairebé 10 milions de persones.”

Durant aquests dies s'han celebrat commemorar les normes de Castelló o del 32, fetes a Castell al 1932. Toni Royo, delegat d'ACPV a Castelló a la revista El Temps explicava: “L’admissió de la normativa fabriana, adaptada a les característiques valencianes del català, per part de la gran majoria dels escriptors valencians del moment, a més de les entitats més representatives, va significar la unificació de la normativa catalana a tot el conjunt del territori, i va permetre que la llengua encarara amb més capacitat de resistència els duríssims tràngols que li van caure a sobre.”

La primera celebració commemorativa va ser al 50è aniversari. ACPV va organitzar un acte multitudinari a la plaça de tauromàquina amb Lluís Llach i la Banda Municipal de Castelló. A partir d'aquell moment sempre hi ha hagut commemoracions d'una manera més o menys important. Els organitzadors ja estan "escalfant motors" pel 80è aniversari.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail