Lula, nou president del Brasil

De Viquinotícies

30 d'octubre del 2006, Brasil

Lula da Silva, el president reelegit.

El Brasil ja té nou president: Luiz Inácio Lula da Silva. La victòria de Lula ja és clara, amb el 60% dels vots. Ahir es va fer la segona volta de les eleccions presidencials, que es disputaven l'actual president i candidat del Partit dels Treballadors, Lula, i el socialdemòcrata Geraldo Alckmin. La victòria de Lula da Silva ha estat àmplia. La jornada es va acabar a les onze de la nit, hora catalana, i va transcórrer amb normalitat per als 126 milions d'electors.

Primera tanda per a Lula A la primera tanda, el dia 1 d'octubre, va guanyar Lula da Silva, però no va aconseguir la majoria absoluta. Lula va quedar-se'n a les portes, amb el 48,6% dels vots, i Alckmin va obtenir-ne el 41,6%. El candidat socialdemòcrata va treure més vots al sud del país, però a la resta, especialment al nord-est, Lula va aconseguir la majoria del suport. Això, malgrat els escàndols de corrupció. L'últim, de mitjan setembre, va semblar que podia foragitar-lo del poder. La policia va detenir dos simpatitzants del PT amb prop d'un milió de dòlars, que sembla que volien fer servir per comprar un dossier sobre el cap socialdemòcrata opositor. Lula va dir que no en sabia res, però dintre els grups d'oposició, situats més a l'esquerra del Partit dels Treballadors, s'ha dit obertament que els diners venien del tràfic de droga. En contrapartida, Lula pot presentar a l'electorat una millora de la situació general del país i, especialment, dels índexs de pobresa, millora que acaba de ser certificada pel Programa del Mil·lenni de les Nacions Unides.

Programes semblants Lula i Alckmin es presenten a l'electorat amb programes més aviat semblants. Cap no aposta per iniciatives trencadores, com ha passat no fa gaire a Bolívia i a Mèxic, amb els populistes Evo Morales i Rafael Correa, respectivament. Al Brasil, els dos presidenciables tenen programes econòmics similars: augment de llocs de feina, reducció d'impostos i reformes estructurals, com el programa 'Borsa Família' per a combatre la pobresa. De fet, aquest programa és el que impulsa Lula da Silva, i el seu opositor ha assegurat que el pensava mantenir.

El nou mandat de Lula durarà fins al 31 de desembre del 2010.

Resultats[modifica]

Resultats: provisionals del 30 d'octubre del 2006, 13:55 UTC — 100% de les urnes escrutades

Gràfico amb els resultats de la segona volta de les eleccions brasileres a la presidència (Vots vàlids)
Candidat Partit o coalició Vots %
Luiz Inácio Lula da Silva A Força do Povo (Partit dels Treballadors, Partit Republicà Brasiler, Partit Progressista, Partit Socialista i Partit Comunista del Brasil) 58.295.042 60,83%
Geraldo Alckmin Coligação por um Brasil Decente (Partit de la Social Democràcia Brasilera, Partit del Front Liberal) 37.543.178 39,17%
Vots blancs 1.351.448 1,32%
Total de vots vàlids 95.838.220 93,96%
Vots nuls 4.808.553 4,71%
Total de vots escrutats 125.912.935 99,99%
Total de votants habilitats 125.913.479

Font: Tribunal Superior Electoral [1]

2a. volta per a les governacions estatals[modifica]

Segons els resultats de la 2a. volta:
    Estats on va guanyar Lula (19 + DF)
    Estats on va guanyar Alckmin (7)

Referències[modifica]

  1. Divulgação de Resultados - Eleições 2006

Fonts[modifica]