Lopez Obrador no reconeix la victòria de Calderón i anuncia formar un govern paral·lel a Mèxic

De Viquinotícies

30 d'agost del 2006, Ciutat de Mèxic

L'exalcalde de Ciutat de Mèxic i candidat a la presidència en les passades eleccions del 2 de juliol, Andrés Manuel López Obrador, ha rebutjat el resultat del compte electoral al·legant frau per part del partit de Felipe Calderón, l'oficialista Partit d'Acció Nacional (PA) i ha anunciat la formació d'un govern paral·lel, que ell ha cridat “Govern del Poble”, per al 16 de setembre, dia de la independència de Mèxic.

López Obrador, qui segons el compte de vots va perdre per un marge de 244.000 vots, ha realitzat una campanya exigint un recompte de tots els sufragis. El partit de López Obrador, l'esquerrà Partit de la Revolució Democràtica (PRD), va fer la denúncia de frau i va presentar evidència al Tribunal Electoral. Encara que la Cort Suprema de Justícia ja s'havia negat anteriorment a investigar les denúncies, el Tribunal Electoral va ordenar el recompte del 9,1% de les urnes solament i va anul·lar 238.000 vots, uniformement distribuïts entre els candidats, la qual cosa no va alterar la diferència en els percentatges.

El candidat del PRD i la seua Coalició Benestar per a Tots (CBT) creuen que el Tribunal Electoral rebutjarà les exigències d'un recompe total dels vots i declararà guanyador a Felipe Calderón Hinojosa, per la qual cosa es preparen per a realitzar una Convenció Nacional Democràtica el dia 16 de setembre, a la qual assistiran 1 milió de delegats en tot el país. Segons López Obrador, la convenció discutirà i votarà cinc punts:

  1. Rebutjar el resultat oficial de les eleccions
  2. Rebutjar la usurpació del poder per Calderón i tots els funcionaris que aquest nom
  3. Escollir un president “legítim” o votar per un coordinador del moviment de desobediència civil
  4. Votar per un programa de govern i
  5. decidir si inaugurar un govern el dia 20 de novembre o el 1 de desembre.

S'espera que si la convenció es realitza, els seguidors de López Obrador ho nomenaran president. La data, hora i lloc de la convenció s'han escollit perquè coincidisca amb el discurs del president Vicente Fox davant el Congrés, la qual cosa podria produir confrontacions violentes.

Fonts[modifica]