Les illes Malvines voten per més del 99% a favor de seguir sent britàniques

De Viquinotícies
Bandera de les illes Malvines.

12 de març del 2013, Stanley, illes Malvines.
Entre el 10 i l'11 de març es duu a terme un referèndum a les illes Malvines sobre la posició política de les illes respecte el Regne Unit. Les Malvines han estat un territori britànic des de 1833, i específicament són un «territori d'ultramar».

Localització de les illes Malvines respecte el Regne Unit (en blanc).

Argentina repetitivament recentment ha reclamat la sobirania de les illes. Però, els ciutadans de les illes Malvines no hi han estat majoritàriament a favor mai aquest segle o el passat, el qual no es considera per part del govern argentí.

Amb 1.517 vots, 1.513 (99,7%) estan a favor de seguir políticament com a territori britànic, 3 (0,2%) no hi estan i hi va haver un (0,1%) vot invàlid o blanc. El 92% dels votants de les illes van acudir als col·legis electorals.

El Primer ministre del Regne Unit David Cameron va comentar sobre el resultat del referèndum: «Les illes Malvines poden estar milers de milles apart però són britàniques indubtablement, i això és com volen seguir sent [geopolíticament], i el món ha de saber que sempre hi serem per defensar-los». Hi va afegir: «Volen seguir sent britàniques i aquesta és una decisió que ha de ser respectada per tothom, fins i tot per Argentina».

Nigel Haywood, el governador de les Malvines, va declarar que el referèndum havia estat una «declaració massiva de la manera en què se senten els locals i de com veuen el futur». El governador hi afegí: «Òbviament és un principi de les Nacions Unides que un poble té el dret a l'autodeterminació, i no hi ha una manera més clara en què això pot ser expressat que una participació electoral tant alta i un vot tant alt pel "Sí"».

Un any previ al referèndum la presidenta argentina Cristina Fernández de Kirchner acusà d'arrogància al Regne Unit i declarà que el Regne Unit és fins i tot avui encara un país colonial en declini. Aquest punt de vista però, no és afavorit per gaires locals, com mostra el menys del 0,3% dels vots pel «No».

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail