Vés al contingut

Les dues cares del conflicte israelo-palestí en dos videojocs

De Viquinotícies

21 de maig del 2007
Hi ha videojocs d'estratègia de tota mena, com els de dirigir mons sencers, ciutats, imperis antics, hotels, exèrcits..., però ser cap d'Israel o de Palestina amb el propòsit ferm d'aconseguir la pau, és un envit com n'hi ha pocs. Doncs, aquesta és l'activitat que han de proposar-se els jugadors de 'PeaceMaker', un nou videojoc que surt quan la tensió entre Israel i Palestina torna a pujar. Vegeu-ne un 'trailer' de mostra.


'PaceMaker' i 'Global Conflicts: Palestine', dues maneres d'explicar el conflicte

PaceMaker, fet per l'empresa ImpactGames, obliga els jugadors a posar-se al lloc del primer ministre israelià, Ehud Olmert, o al del president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. La pau s'assoleix a base de punts d'aprovació concedits pel propi poble i per la resta del món; en calen cent de cadascuna d'aquestes categories per a guanyar, però amb cinquanta punts negatius de l'una o de l'altra ja n'hi ha prou per a perdre. A cada torn el jugador pot prendre una decisió sobre seguretat, política o construcció d'infraestructures: des de fer una crida a l'ajut internacional a emprendre accions armades. Les accions que faci tindran conseqüències i provocaran la reacció de les Nacions Unides, del país veí, dels Estats Units, però també de les faccions internes del propi país. Una barra marca el grau de satisfacció de cada grup per les decisions del jugador; si aquest grau és molt baix, pot haver-hi un daltabaix: des d'atemptats suïcides a detencions o una retallada de l'ajut internacional.

En realitat, no és un joc, sinó dos: el de fer de primer ministre israelià i el de fer de president palestí. Via Internet us en podeu descarregar una demostració gratuïta, però, si voleu jugar-hi de bo de bo, l'haureu de comprar a la web (en anglès, àrab o hebreu). El joc és obra d'un equip de nord-americans, palestins i israelians que va començar com un projecte universitari, però que ja ha guanyat el premi 'Reinventing Public Diplomacy Through Games[1]' de la Universitat del Sud de Califòrnia i que ha tingut molt de ressò mediàtic.

L'empresa danesa Serious Games Interactive prepara un altre joc sobre el conflicte palestí. Aquest joc, que hauria de sortir el 25 d'aquest mes, és 'Global Conflicts: Palestine', pensat per a escoles i estudiants de secundària i primària. En aquest cas el jugador ha de posar-se en la situació d'un periodista que ha d'informar del conflicte israelo-palestí. Aquest periodista pot optar per donar suport als israelians, als extremistes palestins, per ser neutral, a través dels seus articles: decidint uns titulars o uns altres, triant unes fotografies, etc.

Referències

[modifica]
  1. http://uscpublicdiplomacy.com/index.php/events/events_detail/1686/

Enllaços externs

[modifica]

Font

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail

(català) Equip VilaWeb La pau i el conflicte israelo-palestins, en joc d'ordinadorVilaWeb. 21 de maig del 2007.