Les FARC demanen participació més activa en el Foro de São Paulo

De Viquinotícies

21 de febrer del 2007, Amèrica del Sud
Les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia no van estar presents en la reunió del XIII Foro de São Paulo, però van enviar una carta en la qual defensa la seva participació en la trobada, la lluita armada i agraeix al Partit dels Treballadors de Brasil (PT), el qual és el mateix partit del President Luiz Inácio Lula dóna Silva.

En la seva carta, inicialment les FARC recorden les circumstàncies en les quals va ser creat el Foro de São Paulo:

Al 1990 ja es veia venir baix el camp socialista, totes les seves estructures flaquejaven com un castell de naips... En esfondrar-se aquest model, per a molts es va acabar la motivació de lluita i només quedem uns pocs somiadors que ens vam mantenir i ens seguim mantenint en la teoria, en la política i en la realitat de noves expressions de socialisme... A l'Amèrica: Cuba va quedar sola, navegant en la crisi més profunda que li hagi tocat viure a un país, amb el seu comerç que va arribar a nivells de caiguda que no pocs van creure impossible de revertir donat el brusc canvi en les condicions del seu comerç exterior.

Segons les FARC, va ser important la iniciativa del Partit dels Treballadors (PT) en proposar la creació del Foro:

És en aquest precís moment que el PT llança la formidable proposta de crear el Foro de São Paulo, trinxera on ens poguéssim trobar els revolucionaris de diferents tendències, de diferents manifestacions de lluita i de partits en el govern, concretament el cas cubà. Aquesta iniciativa, que va trobar ràpida acollida, va anar a una taula de salvació i una esperança que tot no estava perdut. Quanta raó havia, han transcorregut 16 anys i el panorama polític és avui totalment diferent.

El document comenta l'aliança entre vuit països participants del Foro, que actualment orienten la seva política d'acord amb els interessos de l'organització: Cuba, Veneçuela, Bolívia, Nicaragua, Equador, Brasil, Uruguai i Argentina.

Les FARC recorden que inicialment el Foro comptava tot just amb un membre fundador en el govern (Cuba), no obstant això ara hi ha vuit membres fundadors del grup que estan en el govern. Les FARC ressalten que a pesar d'aquestes forces han arribat al govern, elles no estan a causa d'això desenganxades de les obligacions amb el Foro de São Paulo: "...pensem que els partits que es troben en el Foro i que fan part dels governs, tenen l'espai, el just dret i la necessitat de plantejar en els seus països l'enfortiment del moviment tal com va ser creat...".

Les FARC protesten contra alguns membres del Foro que no anhelen que l'organització, suposadament pel fet de ser militar, participin explícitament de les reunions de la mateixa. Segons les FARC:

Creiem oportú manifestar la nostra inquietud i desgrat per la posició d'alguns companys que, en forma i sota responsabilitat personal, públicament diuen que les FARC no poden participar en el Foro, per ser una organització alçada en armes. La lluita armada no s'ha creat per decret i tampoc s'acaba per decisió similar, és l'expressió d'un poble que ha sofert la devastació de la seva població en més d'un milió de persones que en aquests 60 anys han estat assassinades, és l'expressió dels milers de militants que van ser assassinats del Partit Comunista i de la Unió Patriòtica, és l'expressió de milers de sindicalistes que han estat assassinats en aquests últims anys.

La XIII Trobada del Fòrum de So Paulo es va realitzar en l'Hotel Real Intercontinental de San Salvador, capital de El Salvador, del 11 al 16 de gener de 2007.

El document de les FARC es pot llegir en la seva totalitat a la pròpia pàgina web de l'organització subversiva.

Fonts[modifica]