La velocitat de connexió mitjana al món cau un 14%

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

12 de juliol del 2012
“L'empresa nord-americana Akamai Technologies acaba de publicar el seu últim informe sobre l'estat d'internet al món ('State of the Internet')”, corresponent al quart trimestre del 2011. A partir de les dades obtingudes amb l’anomenada Akamai Intelligent Platform, que serveix un 30% del trànsit web mundial, hom pot obtenir un ampli i complet panorama estatístic de la xarxa en termes mundials, regionals i locals: des de la velocitat mitjana de connexió fins a la penetració d’internet per països i territoris, passant per xifres de trànsit web i mòbil, l’índex de consum de dades i l’origen geogràfic dels atacs al trànsit d’internet.

Caiguda de la velocitat[modifica]

Analitzant l'últim informe trimestral d'Akamai, que ja fa quatre anys que es porta a terme ininterrompudament, es pot constatar que els últims tres mesos de l'any passat la velocitat mitjana d'accés a internet era de 2,3 megues, és a dir, una reducció del 14%: a escala mundial va caure en un centenar de països, i només se'n van detectar augments en una quarantena. La causa de la davallada no és explicada a l'estudi, però sí que se’n detallen dades per estats i ciutats. Corea del Sud és, de llarg, el país capdavanter quant a connexió mitjana més ràpida del planeta, amb quasi 18 megues. Molt lluny queden Espanya i França, amb 3,8 megues i 3,7 respectivament, i a les posicions de cua de la Unió Europea En el cas espanyol, la xifra es pot considerar positiva respecte dels trimestres anteriors, gràcies en part a la proliferació d'ofertes de fibra òptica de Movistar i de l'operadora de cable Ono per damunt de 50 megues.

Les connexions espanyoles detectades als servidors de la plataforma intel·ligent d'Akamai a velocitats superiors a 2 megues (considerades de banda ampla) representen el 82%, però davallen dràsticament fins al 15% en el cas de la banda ampla d'alta velocitat (superior a 5 megues). En comparació, Corea del Sud presenta en aquesta última categoria un 83% de connexions de mitjana. I és que, com es constata fàcilment, són els països asiàtics els que acaparen les primeres posicions en molts dels indicadors de l'informe. Així, en la llista de les cent ciutats amb connexions més ràpides del planeta, quasi una setantena són de l'Àsia i el Pacífic. Umeå, un dels grans centres de recerca i d'educació de Suècia, és la ciutat més ben classificada d'Europa, en quinzena posició, gràcies a les seves 11,3 megues de mitjana.

Més dades[modifica]

L'estudi d'Akamai no sols se centra en qüestions relacionades amb la velocitat d'accés. Així, s'hi pot descobrir que el quart trimestre de 2011 més de 628 milions d'adreces IP úniques es van connectar a la seva plataforma intel·ligent, des de 236 països i territoris. Representa un 2,1% més que no el trimestre anterior, i un augment del 13% en comparació amb el mateix trimestre de l'any 2010. També s'hi aporten dades sobre atacs al trànsit d’internet: la Xina, amb un 13%, en va generar la majoria durant aquest període, seguida dels EUA (10%) i Indonèsia (7,6%). Per continents, en canvi, Akamai va detectar que la majoria d'atacs provenien de l'Àsia/Pacífic/Oceania, amb un 45% del total, seguida d'Europa, amb un 33%.

En conjunt, l’informe trimestral 'State of the Internet', com a completa font estatística de la xarxa, aporta una visió privilegiada dels canvis que ha experimentat i que experimenta la connexió a internet des que Akamai el va començar a publicar, el 2008, amb l'augment constant de la velocitat d'accés i l'esclat del fenomen de la internet mòbil com a tendències generals.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail


Cc-by-nc-nd icon.svg