La sonda Voyager 1 reformula els límits dels Sistema Solar

De Viquinotícies
Heliopausa del sistema solar

6 de setembre del 2012, Sistema solar
Quan es compleixen 35 anys del seu llançament, la sonda Voyager 1 està arribant als confins del sistema solar però potser no és tan a prop de la frontera com es pensava fins ara. Així ho revela un estudi que investigadors de la Universitat Johns Hopkins (EUA) publiquen aquesta setmana a la revista 'Nature'.

Un estudi de la Universitat Johns Hopkins de Maryland (EUA) conclou que la sonda espacial Voyager 1, llançada el 5 de setembre de 1977, no està tan a prop de la heliopausa (el límit on desapareix el vent solar i comença el medi interestel·lar) com consideraven els científics.

La Voyager 1 està ara a la heliofunda – la regió anterior a la heliopausa – on el vent solar disminueix i es comencen a manifestar els efectes del medi interestel·lar. En aquesta zona de transició és on se suposa que el plasma solar es desvia de la seva trajectòria radial a una altra meridional.

Però des de 2011, la sonda Voyager 1 es va anar reorientant periòdicament per mesurar aquest flux nord-sud, i els resultats mostren que no hi ha vent meridional significatiu. Les noves dades indiquen que, al contrari del que es pensava, la sonda no està a punt de creuar la frontera del sistema solar.

La investigació, dirigida per Robert Decker, suggereix que el nostre coneixement dels límits del sistema solar hauria de ser reconsiderat, i apunta també que potser és necessària una nova formulació teòrica de la interacció del vent solar amb el medi interestel·lar.

35 anys d'història

La Voyager 1 es troba actualment a gairebé 120 Unitats Astronòmiques del Sol (una Unitat Astronòmica equival a la distància entre la Terra i el Sol, uns 150 milions de quilòmetres). La nau va ser llançada com a part de la missió interestel·lar Voyager, juntament amb la sonda Voyager 2, fa just ara 35 anys.

Inicialment, la missió d'aquestes dues sondes era l'exploració de Júpiter i Saturn, i després de diversos descobriments en aquests planetes, el projecte es va prorrogar. La sonda Voyager 2 va explorar més Urà i Neptú, i posteriorment les dos van continuar el seu viatge per conèixer millor les fronteres del sistema solar.


Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail