La fiscalia sud-coreana demana detenir l'expresidenta Park Geun-hye

De Viquinotícies


Bandera de Corea del Sud
Bandera de Corea del Sud
Altres històries sobre Corea del Sud


Localització de Corea del Sud

Un mapa mostrant la localització de Corea del Sud


Per escriure, editar, començar o visualitzar altres articles sobre Corea del Sud, vegeu el portal de Corea del Sud
[[{{{enllaç}}}|...]]
[[Image:{{{imatge}}}|{{{amplària}}}|{{{enllaç}}}]]

27 de març del 2017

L'expresidenta Park Geun-hye en 2013.
Imatge: Russavia / Wikimedia Commons.

La fiscalia de Corea del Sud va anunciar dilluns (27) la seva intenció de detenir a la destituïda expresidenta Park Geun-hye per acusacions de corrupció que van provocar un gran escàndol polític i van provocar la seva sortida del poder.

Park va ser destituïda després de ser acusada de conspirar amb la seva amiga Choi Soon-sil i amb un dels principals assessors presidencials per pressionar 16 grups empresarials, entre els quals està Samsung, perquè donessin 77.400 milions de wons (69 milions de dòlars) a dues organitzacions sense ànim de lucre controlades per Choi i que feia servir per a benefici personal.

La mesura arriba després que els fiscals interroguessin a Park durant 14 hores la setmana passada per sospites que va conspirar amb una confident, ara empresonada, per extorsionar empreses i que va cometre altres faltes durant el seu mandat. Una oficina de la fiscalia de Seül va dir en un comunicat que busca que un tribunal local emeti una ordre d'arrest contra Park.

«El cas és molt greu perquè els sospitosos han mostrat accions d'abús de poder, com el cobrar suborns de companyies usant la posició de poder i autoritat de la presidenta, violant la llibertat dels gerents de les companyies i filtrant importants secrets oficials.» Comunicat

La Cort Central de Districte de Seül celebrarà una visita el dijous per decidir sobre la petició. S'espera que el tribunal demani a Park que assisteixi a l'audiència i la decisió sobre el seu futur podria anunciar el divendres, segons funcionaris judicials. La detenció és el proper pas abans que Park pugui ser acusada formalment per delictes com extorsió, suborn i abús de poder. A Corea del Sud, només la condemna de suborn podria comportar una pena de cadena perpètua.

Park va negar haver comès cap delicte. Tot i que la cort rebutgi la petició, la fiscalia podria mantenir l'acusació. Analistes polítics han assenyalat que la detenció de Park podria avivar les tensions i crearia una reacció negativa dels seus seguidors conservadors abans de les eleccions de maig, de les que sortirà el seu successor. Mentre va ocupar la presidència, Park va tenir immunitat presidencial i es va negar a reunir-se amb els fiscals. Park s'ha disculpat per confiar en Choi, però va dir que només li va permetre editar alguns dels seus discursos presidencials i que va proporcionar ajuda a "relacions públiques" a la presidència.

Fonts[modifica]

CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «La fiscalía surcoreana pide detener a la expresidenta Park Geun-hye» (castellà) en la seva versió del 27 de març del 2017.

avant Notícies d'ahir

Notícies d'abril

Escriviu un article