La UE prendrà competències al govern espanyol i tutelarà el Banc d'Espanya

De Viquinotícies


10 de juliol del 2012, Espanya
“Les condicions que la Comissió Europea imposarà al govern espanyol per a facilitar-li el rescat bancari són ben dures per a l'executiu de Rajoy”, que es trobarà sense competències d'ordre financer. L'esborrany del memoràndum d'entesa, que publiquen alguns mitjans espanyols així ho deixa entendre. El Banc d'Espanya haurà de reforçar la independència, però serà tutelat pel Banc Central Europeu. I hi ha l'exigència de “reformes estructurals”, com l'anunciat augment de l'IVA.

El rescat bancari obligarà a establir una institució fiscal independent que supervisarà la política fiscal espanyola; i també obligarà el govern espanyol a “fer esforços de consolidació”, a aplicar un sistema fiscal que doni suport al creixement i a aplicar la reforma laboral, segons el diari El País.

Hi haurà unes condicions estrictes per a les entitats financeres que rebin els diners del rescat. “Per als bancs no viables que necessitin diners públics les autoritats hauran d'activar plans de resolució”, diu l'esborrany: això vol dir plans de tancament. Però en aquest cas es garantirà l'estabilitat financera, és a dir, que es protegiran els dipòsits bancaris que el fons de garantia de dipòsits cobreix.

Entre les altres condicions imposades hi ha la prohibició als bancs intervinguts que reparteixin dividends; els bancs intervinguts hauran de tancar sucursals i fer fora treballadors, i el govern espanyol haurà de comunicar cada setmana les dades dels dipòsits bancaris, de la liquiditat i de la posició del deute sobirà.

Fonts[modifica]

Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter Google+ LinkedIn Newsvine Hotmail