Vés al contingut

La NASA adverteix sobre els perills de l'exposició radioactiva a la Lluna

De Viquinotícies

27 d'octubre del 2005
L'agència espacial de l'nord-americà NASA planeja preparar una sonda robòtica per a l'estudi d'elements radioactius en el sòl lunar el 2008. Aquests elements són font de preocupació per als futurs astronautes que treballen allí, degut al fet que no conten amb la protecció necessària per a fer-ho. La radiació en la Lluna procedeix dels llamps còsmics i de les erupcions de plasma solar. Els primers, en produir pluges de partícules, podrien afectar els peus.

Harlan Spencer, investigador i professor de la Universitat de Boston, comenta que "Realment necessitem conèixer més sobre la radiació ambiental a la Lluna, especialment si la gent va a romandre allí durant un temps major al lapse d'uns pocs dies".

Perquè aquest assumpte sigui resolt, es necessita un factor de seguretat apte per al retorn dels astronautes el 2020, segons les estipulacions del programa Visió per a l'Exploració Espacial. La nau contarà per a això el Telescopi de Llamps Còsmics per als Efectes de la Radiació (Crater, per les seves sigles en anglès).

La sonda robòtica Orbitador de Reconeixement Lunar no només amidarà el nivell de radiació existent en el satèl·lit terrestre, sinó en el traç cartogràfic lunar i la recerca d'aigua congelada en els pols.

Fonts[modifica]