La Generalitat i el govern espanyol desencallen el traspàs de la rodalia de Renfe de Barcelona

De Viquinotícies

17 de juliol del 2007, Barcelona


El conseller de la Generalitat de Catalunya Joan Saura i la ministra espanyola Helena Salgado han comunicat avui, després de la reunió de la comissió bilateral Generalitat-govern espanyol, que havien arribat a un acord per constituir una ponència que prepararà una proposta tècnica per al traspàs de la rodalia de Renfe de Barcelona. La ponència es constituirà aquest mateix més, començarà a treballar al setembre i té temps fins l'1 de gener per presentar la proposta definitiva.

La Generalitat i el govern espanyol, a més, faran un seguiment conjunt de les inversions que faci el govern espanyol a la xarxa ferroviària. Cal recordar però que la ponència per començar a tractar el traspàs de la rodalia de Renfe de Barcelona no tractarà del traspàs de les vies i les infraestructures, que no corresponen a Renfe sinó a Adif.

Felip Puig diu que el traspàs de rodalia és virtual[modifica]

Abans que es fes la conferència de premsa en què s'ha anunciat el traspàs però, el portaveu de CiU Felip Puig ha criticat el govern per convocar la comissió bilateral sense haver convocat abans el consell d'impuls de l'estatut, on participen tots els partits per preparar les reunions bilaterals. Segons Felip Puig doncs, això indica que hi ha 'gat amagat' i que el traspàs de la rodalia de Barcelona és una proposta virtual. Ha dit, a més, que no convocar la reunió del consell –presidit per Carod-Rovira– era un incompliment flagrant de la normativa de la comissió bilateral.

Es tanca el traspàs de l'Hospital Clínic[modifica]

Una altra competència per a les quals començaran les negociacions de traspàs, tal com s'ha acordat avui, és la de la inspecció de treball. Joan Saura ha dit que també era una reivindicació històrica de la Generalitat. A més però, també s'han tancat alguns traspassos, com és el cas del de l'Hospital Clínic, pendent des de l'anterior estatut i reivindicat des de feia una vintena d'anys. El traspàs s'ha acordat amb una dotació de cent deu milions d'euros a més de setanta-cinc milions d'euros anuals. A més, s'ha acordat pactar amb la Generalitat el barem econòmic per a concedir beques d'estudis, universitàries i no universitàries. Fins ara es decidia un barem únic per tot l'estat espanyol, cosa que perjudicava Catalunya, on el preu de la vida és més elevat.

A la reunió d'avui, al Ministeri d'Administracions Públiques, hi han assistit el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, el de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, el de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; la secretària del govern, Laia Bonet; el delegat de la Generalitat a Madrid, José Cuervo, i la secretària per a la UE, Anna Terrón.

Els representants del govern espanyol han estat el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, el secretari d'estat d'Infrastructures, Víctor Morlán, el secretari d'Estat de Cooperació Territorial, Fernando Puig de Bellacasa, el secretari general de la Unió Europea (UE), Miguel Ángel Navarro, i el delegat a Catalunya, Joan Rangel.