L'OTAN congela les relacions amb Rússia

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

19 d'agost del 2008, Rússia

L'OTAN ha advertit a Rússia que els contactes entre l'organització i Moscou seran impossibles mentre les tropes russes no es retirin completament de Geòrgia i ha explicat que els estats membres 'consideren seriosament' les implicacions que poden comportar l'actuació de Rússia al Caucas. En una declaració conjunta dels vint-i-sis membres de l'aliança atlàntica, que s'han reunit avui d'emergència, han dit que no podien continuar amb la situació com fins ara.

A més a més, han acordat de crear un nou fòrum, anomenat Comissió OTAN-Geòrgia, que tindrà la finalitat d'aprofundir en les relacions entre l'organització i les autoritats de Tbilisi. Segons que ha explicat el secretari general de l'OTAN, Jaap de Hoop Scheffer, aquesta comissió funcionarà de manera semblant a l'acord amb Ucraïna, que dura des de fa onze anys.

Ha dit que les tropes russes haurien de tornar a les posicions anteriors al conflicte i ha advertit que, fins que no ho faci, no serà possible cap reunió entre l'OTAN i Rússia. Segons el dirigent de l'organització, no s'ha materialitzat la retirada promesa per Rússia: 'les tropes russes hauran de replegar-se ara', ha insistit.

Tots els aliats de l'OTAN també han coincidit en què Rússia va violar la legislació internacional amb la incursió militar a Geòrgia.

El president de Geòrgia, Mijail Saakashvili, ha acceptat que s'hi enviïn una vintena d'observadors militars desarmats de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), que verificaran el compliment de l'alto-el-foc subscrit per Rússia i Geòrgia per tal de posar fi al conflicte.

Intercanvi de presoners[modifica]

Geòrgia i Rússia han fet avui el primer intercanvi de presoners de guerra des que va començar el conflicte, segons informa una televisió local. La part georgiana ha entregat cinc militars i la russa, quinze, segons que ha dit el ministre de defensa georgià.

Creu Roja i el el secretari del Consell de Seguretat Nacional de Geòrgia, Alexandr Lomaya, han supervisat l'operació.

Les conseqüències per a la població[modifica]

Les últimes dades de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) denuncien que ja hi ha més de cent-seixanta mil persones que s'han vist obligades a abandonar llurs llars per culpa del conflicte. La setmana vinent, l'ACNUR viatjarà al Caucas per analitzar sobre el terreny quina és la situació de la població.

Davant d'aquesta situació, l'ONU ha demanat a la comunitat internacional una ajuda urgent de 58,6 milions de dòlars per a proporcionar assistència humanitària als milers de víctimes del conflicte bèl·lic a Geòrgia.

L'Oficina de Coordinació d'Ajuda Humanitària de l'ONU ha explicat que els fons es destinaran a les activitats de nou agències de l'ONU i setze ONG que ajudaran, durant els propers sis mesos, els desplaçats i afectats, que necessiten aliments, assistència mèdica, refugi, aigua i serveis sanitaris.

Notícies relacionades[modifica]

Cc-by-nc-nd icon.svg