Vés al contingut

L'Iran rep amb fredor la proposta de diàleg dels EUA

De Viquinotícies

1 de juny del 2006

Els Estats Units van donar ahir un gir en la seva política envers l'Iran anunciant que estan disposats a participar en converses amb el govern de Teheran amb la condició que aquest suspengui el seu programa nuclear. La Secretària d'Estat dels EUA Condoleezza Rice va declarar:

«Instem l'Iran a fer aquesta elecció per la pau, d'abandonar la seva ambició d'obtenir armes nuclears». Alhora, Rice admetia que l'Iran tenia dret a l'energia nuclear civil.

Tanmateix, l'agència oficial de notícies iraniana, IRNA, en un comunicat tramès després de les declaracions de Rice deia, «Donada la insistència de les autoritats iranianes en continuar l'enriquiment d'urani, els comentaris de Rice es poden considerar un moviment de propaganda.» L'abogat iranià Kazem Jalali va dir, parlant de forma no oficial, que l'oferta dels EUA «es pot considerar positiva però la condició posada no és apropiada».

El cap de la política exterior de la Unió Europea Javier Solana va rebre amb esperança l'anunci de Rice. «La participació directa dels EUA seria el senyal més fort i positiu del nostre desig comú d'arribar a un acord amb l'Iran», va dir Solana.

L'Iran i els Estats Units no han tingut cap relació diplomàtica ni cap contacte oficial directe des de la Revolució Islàmica de 1979, en la qual 52 americans van ser retinguts com a ostatges en l'ambaixada americana a Teheran.

Fonts

[modifica]