Vés al contingut

L'Agència Espacial Europea llança amb èxit el satèl·lit Giove-A.

De Viquinotícies

29 de desembre del 2005
Des de la base de Baikonur, al Kazakhstan, l'Agència Espacial Europea (ESA per les seves sigles en anglès) va llançar amb èxit el satèl·lit Giove-A, el primer del nou sistema Galileu, desenvolupat per la Unió Europea, amb participació xinesa, per a evitar la dependència dels sistemes GPS i GLONASS, nord-americà i rus respectivament.

Gairebé quatre hores després de l'enlairament, ocorregut a les 05:19 UTC del dimecres (28), l'ESA va rebre els primers senyals del satèl·lit, després de la qual cosa va començar a provar els instruments.

Giove-A, al que se li unirà a l'abril del Giove-B, haurà d'ocupar part de les òrbites assignades per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) a l'ESA. De no haver-ho fet, la UIT les hi hauria lliurat a Xina. El satèl·lit, a més, haurà de comprovar les condicions d'una òrbita mitja, a 23.000 quilòmetres d'altura. Giove-A, que pesa al voltant de 600 quilos i és de fabricació britànica, provarà el rellotge atòmic "més precís enviat mai a l'espai", en paraules de l'ESA.

Perquè el sistema Galileu entri en funcionament, el 2008, ha de comptar com a mínim amb 4 dels 30 satèl·lits que planeja posar en òrbita l'ESA.

Fonts[modifica]