Vés al contingut

Josep Piqué deixa la direcció del PP català

De Viquinotícies

19 de juliol del 2007, Catalunya

Francesc Vendrell també dimiteix
Els altres partits preveuen una radicalització del PP
Josep Piqué

El president del Partit Popular de Catalunya, Josep Piqué, dimiteix irrevocablement del càrrec del partit segons han comunicat fonts del PP. Piqué ho ha comunicat en una carta dirigida a Mariano Rajoy en què es queixava que la direcció del partit hagués fet una sèrie de canvis a Catalunya de cara a les eleccions –que, d'una altra banda, ell també compartia– de manera que s'enderrocava la seva imatge davant la societat catalana. I que, com que era evident que s'havia volgut fer així, la seva decisió era irrevocable.

La dimissió de Piqué arriba la mateixa setmana que el secretari general del PP, Ángel Acebes, ha decidit establir una gestora al PP català per endurir el discurs amb vista a la campanya per a les eleccions espanyoles, segons publicava avui la premsa. La filtració de la notícia ha causat malestar entre la direcció del PP català, que l'atribueix a Madrid. Fins i tot Piqué havia desconvocat la reunió del comitè de campanya.

Així doncs, a partir dels canvis comunicats per Acebes al Partit Popular de Catalunya, el poder es concentrava a les mans caps de la campanya electoral. Daniel Sirera i Xavier Garcia-Albiol s'havien d'encarregar de la direcció política i organitzativa del partit mentre que Rafael Luna, el secretari general i Francesc Vendrell, vice-secretari d'acció política, tots dos de la confiança de Josep Piqué, quedaven en un segon terme. Daniel Sirera ha dit avui, després que se sabés que Piqué dimitia, que l'estratègia i la política del partit la decidien els militants i que no canviaria per una dimissió A més, ha afegit que la direcció de campanya assumiria la direcció del partit fins que no es nomenés un nou president.

De fet, Francesc Vendrell, mà dreta de Piqué, també ha anunciat que dimitia avui al vespre, poc després que ho fes Josep Piqué. A més, també segons diferents mitjans, Ángel Acebes ha passat aquests dies per les seus provincials del partit a Catalunya i hi ha fet els canvis acordats per la direcció del partit, que han supeditat l'estructura directiva a la direcció dels qui s'encarregaran de la campanya electoral, com a mínim, fins les eleccions.

Montilla tem la deriva del PP

[modifica]

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha dit que lamentava la decisió de Josep Piqué, perquè arran de la seva sortida el PP radicalitzaria les seves posicions. Segons Montilla, amb Piqué era possible dialogar-hi i arribar a acords –tot i que feia una oposició dura– i la seva dimissió no és una bona notícia per a la política catalana ni per al PP.

Els altres partits veuen la dimissió com una porta cap a la radicalització del PP

[modifica]

Miquel Iceta ha dit que el PSC també lamentava la dimissió del PP, amb la qual el PP de Catalunya perdia un dirigent dialogant, liberal i catalanista. A més, Iceta ha dit que així Acebes guanyava la partida a Piqué, que volia una renovació del PP més cap al centre. Així doncs, segons Iceta, Rajoy cedia davant dels sectors més extremistes del partit, que el radicalitzarien amb una hostilitat més gran cap al catalanisme i el nou estatut. Per la seva banda, Diego López Garrido, portaveu del PSOE al Congrés espanyol ha dit que la dimissió era la culminació d'una lluita de faccions al si del PP en la que s'havia 'imposat l'ala més ultra'.

David Madí, en nom de CiU, ha dit que respectava la decisió de Josep Piqué i que la trobava completament comprensible després que la direcció del partit imposés una estratègia electoral que Piqué no compartia. Però també ha dit que lamentava l'actitud de la direcció del PP, que tan sols mostrava incomprensió cap a Catalunya. Xavier Vendrell, vice-secretari general d'ERC, ha afegit que així el PP s'abocaria a la marginalitat perquè la línia d'Acebes no encaixava a Catalunya. Així doncs, per Vendrell, la decisió de Piqué és coherent a causa dels cops que ha rebut per part dels dirigents del partit a espanya.

La notícia a la premsa

[modifica]


Fonts

[modifica]