José Montilla és investit president de la Generalitat de Catalunya

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca
José Montilla, nou president de la Generalitat de Catalunya

24 de novembre del 2006, Barcelona, Catalunya

José Montilla ha estat investit com el 128è president de la Generalitat de Catalunya amb els vots de setanta diputats, els del PSC, Esquerra i Iniciativa. Els seixanta-cinc dels altres partits, CiU, PP i Ciutadans, hi han votat en contra. Dimarts vinent el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ho publicarà i, el mateix dia, Montilla prendrà possessió i previsiblement anunciarà la composició definitiva del pròxim executiu, és a dir, qui seran els consellers.

Les votacions s'han fet després que durant el dia hagin intervingut els representants de tots els grups. En el seu discurs final, Montilla ha desitjat que la nova etapa que ara comença sigui una etapa d'acords i de diàleg, s'ha compromès a ser digne de la confiança del Parlament i ha acabat amb aquestes paraules: 'Vull guanyar el resepecte dels ciutadans i espero guanyar-me també el seu afecte'.

El debat[modifica]

Artur Mas ha estat el primer en respondre el discurs d'investidura que va fer ahir José Montilla. El president de CiU ha recriminat al candidat socialista que en el programa de govern que va presentar no hi hagi gens ni mica d'ambició nacional ni de concreció de com afrontar els grans reptes del país. Mas també ha insistit que el PSC i Esquerra no havien jugat pas net en no avisar l'electorat abans de l'1 de novembre que volien repetir el tripartit, una 'fórmula fracassada', i ha dit que aquest no era el millor govern per desenvolupar l'estatut. Montilla ha respost que en són plenament capaços i que el programa de govern s'ha dissenyat per a governar el país els pròxims quatre anys: en tot cas seran les pròximes generacions, ha dit Montilla, les que fixaran les noves metes pel que fa a l'ambició nacional.Mas ha dit que el programa que va presentar ahir Montilla era una suma d'interessos de partit i que no plantejava com afrontar els grans reptes del país. 'Catalunya ha de ser una nació plena, i això no hi era, en el seu discurs', ha dit Mas a Montilla.


Bona part de la discussió entre Mas i Montilla s'ha centrat, d'una banda, en la campanya electoral i en la negociació per formar un govern i, de l'altra, en el paper que CiU i PSC havien tingut en la tramitació de l'estatut. Finalment, Artur Mas ha proposat que al gener es faci un ple monogràfic per a debatre sobre el desenvolupament de l'estatut.

Carod, Montilla i el catalanisme[modifica]

El següent en intervenir ha estat el president d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, que ha plantejat quins eren els grans reptes del govern, emfasitzant que era necessari de potenciar l'activitat cultural del país, un àmbit de govern que gestionarà Esquerra. Carod ha dit que calia reformular el catalanisme, ha reivindicat 'un catalanisme de pluja fina que desplaci el centre de gravetat del passat cap al futur, de la conservació cap a la innovació'. Montilla li ha respost que compartia el punt de vista sobre la necessitat de repensar el catalanisme, i que això havia possibilitat en bona mesura l'acord de govern.

Piqué demana concreció i ambició[modifica]

De la seva banda, el president del PP, Josep Piqué, ha criticat que el programa de govern que va presentar ahir Montilla no concretés alguns dels temes més polèmics, com ara el Quart Cinturó, la línia de molt alta tensió i l'oficina antifrau. Piqué també ha dit que el programa era poc ambiciós. Montilla ha respost que el projecte del Quart Cinturó ja avança i que la línia de molt alta tensió és ara en mans d'un expert que haurà de ser designat per la comissió europea.

El president d'ICV, Joan Saura, ha dit que estava convençut que José Montilla seria un president ple d'il·lusió i d'ambició i que continuaria la línia política que va iniciar el 2003 el tripartit. Ha demanat a Montilla que sigui capaç de sumar i de ser rigorós.

El partit que s'ha estrenat en sessió parlamentària és Ciutadans. El seu representant, Albert Rivera, ha dit que el govern hauria de prescindir de qualsevol política que tingui a veure amb qüestions identitàries; ha demanat a Montilla que fes polítiques 'neutrals'.

Patriotisme social[modifica]

José Montilla va obrir ahir el debat d'investidura amb un discurs que va començar enaltint la trajectòria política de Pasqual Maragall i de Jordi Pujol i reivindicant la legitimitat del govern d'entesa pactat entre PSC, ERC i ICV. Segons que va dir, serà l'acció de govern la que atorgarà autoritat moral a l'executiu. Un govern que, segons Montilla, haurà de prioritzar les polítiques socials; car és amb aquestes que es fa patriotisme, 'no pas amb proclames identitàries'.

Cc-by-nc-nd icon.svg

Fonts[modifica]