Vés al contingut

Joan Clos subsitueix José Montilla com a ministre espanyol d'Indústria

De Viquinotícies

29 d'agost del 2006, Barcelona
L'alcalde de Barcelona, Joan Clos, serà el nou ministre espanyol d'Indústria en substitució de José Montilla. Així ho ha anunciat aquesta tarda la presidència del govern. Montilla ja havia avisat de la seva intenció de plegar abans de la Diada per dedicar-se a la campanya electoral de l'1N. Jordi Hereu, cinquè tinent d'alcalde i portaveu de l'Ajuntament té tots els números per ser nomenat nou alcalde de Barcelona, en un ple extraordinari la setmana que vé. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha notificat al rei la seva decisió durant l'audiència que han mantingut a Ciutat de Mallorca. La publicació del nomenament de Clos es podria fer el 8 de setembre. La tria de Zapatero és una sorpresa, ja que el nom de Clos no estava a cap de les travesses. Sí que s'havia parlat del delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, tot i que la crisi del Prat pot haver perjudicat la seva carrera política. En principi, estava previst que Clos fos el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona en les properes eleccions municipals de maig de 2007. Clos haurà estat alcalde gairebé nou anys. El seu mandat ha rebut crítiques fins i tot dins el seu partit, sobretot arran de la celebració del Fòrum Universal de les Cultures l'any 2004, amb la famosa rua al costat de Carlinhos Brown, la gestió de l'esfondrament del Carmel o l'ordenança sobre el civisme.

Perfil biogràfic de Jordi Hereu

[modifica]

Jordi Hereu i Boher va néixer a Barcelona el 14 de juny de 1965. Està casat i té dos fills. És llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses i MBA per ESADE. Membre de les associacions AIESEC i Empresa Joventut entre els anys 1986 i 1988. El 1991 s'incorpora com a responsable de Marketing a Port 2000, preparant el grup que a partir de 1992 constitueix l’empresa Centre Intermodal de Logística S.A. (CILSA), promotora de la Zona d'Activitats Logístiques del Port de Barcelona. El 1997 es va incorporar a l'Ajuntament de Barcelona com a gerent del districte de Les Corts, responsabilitat que va exercir fins el juny de 1999, quan fou designat regidor de Les Corts per al mandat municipal 1999-2003. Posteriorment ha estat regidor del districte de Sant Andreu i regidor de Seguretat i Mobilitat, fins el passat mes d'abril. Aquest darrer càrrec li va comportar crítiques per part dels moviments socials, com a responsable del cos d'antiavalots de la guàrdia urbana, l'UPAS. Actualment és cinquè tinent d'alcalde, portaveu municipal i president del districte de Gràcia.

Reaccions de l'oposició

[modifica]

El president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, ha definit l'ascens de Clos al ministeri d'Indústria com "un canvi de cromos" promogut pel PSC, "per treure's de sobre l'alcalde". Segons Trias, el relleu de Clos confirma el "desgavell" del govern municipal i la "por" dels socialistes de perdre l'alcaldia en els propers eleccions municipals, l'any vinent. Pel popular Alberto Fernández Díaz, els canvis també demostren el "fracàs" del govern municipal. El PP de Barcelona també ha acusat el PSC d'actuar segons criteris electorals i no al servei dels ciutadans. Des d'Iniciativa, la presidenta del grup municipal i tercera tinent d'alcalde, Imma Mayol, ha dit que respecta la decisió i ha demanat una reunió amb els socialistes per analitzar la nova situació política. Iniciativa, recordem, forma part de l'equip de govern municipal amb ERC i el PSC.

Fonts

[modifica]