Vés al contingut

Japó anuncia programa per a enviar astronautes i crear una base a la Lluna

De Viquinotícies
Cap país ha enviat una missió tripulada a la lluna des del programa Apol·lo dels seixanta i setanta.

6 d'abril del 2005, Tòquio, Japó

El Japó va anunciar aquest dimecres un programa per a enviar astronautes a la Lluna en el 2025. El pla apunta a la construcció d'una base lunar que seria operada per astronautes i robots nipons.

"Fins ara la pregunta ha estat 'Japó pot desenvolupar la seva pròpia nau espacial tripulada?' Sabrem la resposta dintre de 10 anys", va dir el president de l'Agència Japonesa d'Exploració Aeroespacial (JAXA), Keiji Tachikawa, a la Associated Press.

El pla inclou el desenvolupament de robots i nanotecnologia, a més del disseny d'un vehicle espacial que duria passatgers i càrrega a la Lluna. La JAXA va sol·licitar un augment en el pressupost de prop de US$2600 milions a l'any per a sostenir el programa.

El professor aeroespacial Taketoshi Hibiya, qui treballa en l'Institut Metropolità de Tecnologia de Tòquio, va qüestionar la importància d'anar a la Lluna. "Si esperen gastar recursos energètics, per exemple, la qüestió és si es pot guanyar més energia de la qual gasten anant i tornant a la lluna", va dir Hibiya a Reuters. "Com que els científics, volem experimentar amb tot, incloent vols tripulats, si podem obtenir els diners. Desafortunadament, el pressupost de la nació no va per bon camí de moment."

Japó posseïx un dèficit nacional de 751 bilions de iens (US$6,94 bilions). Japó podria decidir en un termini de 10 anys portar a terme el seu programa lunar pel seu compte o unint-se a altres països.

Cap país ha enviat una missió tripulada a la Lluna des del programa Apollo dels seixanta i setanta. La Xina i Rússia planegen pel seu compte programes lunars. La Xina enviaria un satèl·lit a la Lluna en el 2007, mentre que Rússia planeja enviar personal al nostre satèl·lit entre 2015 i 2020 com part d'un programa major amb l'objectiu d'enviar una missió a Mart.

La pròxima missió de la JAXA explorarà la Lluna utilitzant la sonda SELENE. Estava programat per a llançar-se aquest any, però va ser posposada per raons desconegudes.

Fonts[modifica]