Vés al contingut

Inaugurada l'exposició Nudos y Rizomas a Es Baluard

De Viquinotícies

6 de juliol del 2010, Palma de Mallorca

Vista d'una sala de l'exposició Nudos y Rizomas.

Nudos y Rizomas és la primera exposició d' Es Baluard de 2010. Està comissariada per Fernando Francés i reuneix 21 pintures de Juan Uslé (Santander, 1954), un dels grans referents de l’abstracció contemporània, que ha aconseguit que la seva obra sigui present a les col·leccions públiques més importants d’Espanya, els Estats Units, França, el Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, Irlanda, Àustria, Portugal o el Japó, i també als fons d’Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma. Nudos y Rizomas és la seva primera exposició individual de Juan Uslé a les Illes Balears, una acurada selecció de les obres més complexes i enèrgiques d’entre les realitzades del 1993 al 2009.

Les obres de Nudos y Rizomas pertanyen totes elles a la família dels "Rizomes". Són pintures de colors vibrants i de grans contrasts entre les geometries i els gests componen nusos i rizomes, que fan referència precisament als gests intricats, així com al creixement indefinit dels brots que en botànica són coneguts com rizomes. El caos i l’encreuament de les imatges quotidianes, el batec accelerat d’una vida a Nova York, on des del 1987 resideix bona part de l’any, però també el transcórrer de la natura a Saro, Cantàbria, on també hi té estudi, resten reflectits en aquestes obres que es contemplen plenes de superposicions. I és que Juan Uslé, des d’un inconformisme declarat, cerca en la pintura els gests, els contrasts de formes i de colors que encara el poden sorprendre després de gairebé quaranta anys d’exercici pictòric.

A la pintura de Juan Uslé, segons Fernando Francés, "cada signe, cada aparent i insignificant pinzellada, cada traç, cada color…estan complint una funció determinada". El comissari de la mostra amb què Es Baluard inaugura el 2010 proposa una mirada atenta a les 21 obres que constitueixen l’exposició: "el treball d’Uslé requereix que la mirada de l’espectador traspassi una impressió purament estètica, tan característica alhora a l’obra de l’artista, per a intentar entendre, entonant la mirada, quina ha pogut ser la intenció d’un pintor que es diverteix jugant amb les partícules d’un paisatge contaminat d’ombres, moviments, llums i reflexos."

Font

[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Inaugurada l'exposició Nudos y Rizomas a Es Baluard