Vés al contingut

Gran terratrèmol a l'illa de Java

De Viquinotícies

27 de maig del 2006

Situació de l'epicetre del terratrèmol.

Un terratrèmol d'intensitat 6,3 a l'escala de Richter ha causat més de cinc mil morts aquesta matinada a l'illa indonèsia de Java i un nombre encara més gran de ferits. Les pitjors conseqüències s'han patit a la ciutat de Yogyakarta, un important centre turístic on milers d'edificis s'han ensorrat i s'han tallat les comunicacions i l'electricitat.

El terratrèmol s'ha donat poc abans de les 6 del matí en l'hora local (23:00 UTC del divendres) i el seu epicentre era a uns 25 km al sud de la ciutat. Els seus efectes s'han deixat sentir en la zona central de l'illa més poblada d'Indonèsia i ha provocat el pitjor desastre natural en la zona des del tsunami de l'any 2004 que va provocar centenars de milers de morts. Justament el seu record ha fet que molta gent fugís de les zones costeres per por a un nou tsunami.

Les autoritats consideren que la xifra oficial de morts pot pujar encara més, però el principal problema en els moments actuals és la gran quantitat de ferits que s'amunteguen en els hospitals. El govern indonesi ha enviat les forçes armades per a desenvolupar tasques d'evacuació d'afectats i de distribució d'ajuda urgent, però les dificultats en les comunicacions són encara molt grans.

Aquest seïsme ha estat produït per una alta activitat volcànica prop d'aquesta ciutat de Yogyakarta que havia mantingut a l'illa en alerta màxima des de feia setmanes i, possiblement, aquest terratrèmol farà augmentar aquesta activitat volcànica. De fet, el proper volcà Merapi ha començat a fumejar intensament i hi ha la possibilitat que entri en erupció d'aquí poc temps. El govern indonesi ja ha fet efectiva l'ordre d'evacuació obligatòria per als habitants de la falda del volcà, tot i que mil persones ja han fugit de la zona pel temor sorgit des del moviment sísmic d'aquesta matinada.

Enllaços externs

[modifica]

Fonts

[modifica]


avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article