Vés al contingut

Felip VI nou rei d'Espanya

De Viquinotícies
Felip VI i la reina Letizia


19 de juny del 2014, Espanya
Des de les 0.00 de la nit, Felip VI és el nou rei d'Espanya. Desprès del vot definitiu de la llei orgànica d'abdicació pel Senat, Joan Carles I va firmar ahir oficialment l'acte de renunciació, ahir a les 18.00.

Aquest matí, a les 9:30, Joan Carles a entregat al seu successor el faixí vermell de seda de capità general a la Sala d'Audiències del Palau de la Zarzuela com ho preveu la Constitució.

Després, a les Corts, el president del Congrés, Jesús Posada, ha inaugurat l'acte solemne de proclamació del nou rei del país. A les 10.45, el nou rei ha prestat jurament la Constitució acompanyat per la reina Letizia , la princesa Leonor i la infanta Sofia, i la reina Sofia i la infanta Elena.

En el seu discurs de 26 minuts, Felip VI va declarar que “Enceto el meu regnat amb una profunda emoció conscient de la responsabilitat que comporta i amb una gran esperança pel futur d'Espanya, una gran nació en la que crec, a la que estimo i a la que admiro, i al destí de la qual m'he sentit unit tota la vida.” Ha afegit: “Trobareu en mi a un cap d'Estat lleial i disposat a escoltar, a comprendre, a advertir i aconsellar quan sigui necessari “per esdevenir la via” per a la convivència entre els ciutadans.”

Pel que fa a les llengües parlades al país, ha dit “Aquesta suma; aquesta interrelació entre cultures i tradicions té la seva millor expressió en el concert de les llengües. Al costat del castellà, llengua oficial de l'Estat, les altres llengües d'Espanya formen un patrimoni comú que, tal com estableix la Constitució, ha de ser objecte d'especial respecte i protecció (…) una nació no és només la seva història, és un projecte integrador.”

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail
  • (català) Montse Oliva La darrera sanció de Joan Carles, El Punt Avui+, ed. comarques gironines, núm. 12095, p. 16, 19 de juny del 2014.