Vés al contingut

Estats Units: trenta-cinc anys de presó per a Bradley Manning

De Viquinotícies


21 d'agost del 2013, Estats Units
El soldat Bradley Manning, de vint-i-cinc anys, ha estat condemnat a 35 anys de presó. L'han declarat culpable de violació de les lleis de l'espionatge i de robatori d'informació governamental. La fiscalia demanava 60 anys perquè Manning va filtrar a Wikileaks més de set-cents mil documents secrets i comprometadors.

A final de juliol Manning va ser absolt del delicte d'haver ajudat l'enemic en el cas Wikileaks, el delicte més greu que se li imputava. Aquesta absolució va ser una sorpresa i ha facilitat que s'hagi evitat la cadena perpètua. Va ser declarat culpable dels altres dinou delictes d'espionatge dels quals era acusat.

Arrestat el maig del 2010, ha passat la meitat d'aquest temps confinat en una cel·la de 4,46 metres quadrats. De la condemna, li restaran els tres anys i mig que ja hi ha estat tancat. També restaran 112 dies més per les males condicions que va patir durant els dies immediatament després de l'arrest.

El cas de Manning s'assembla parcialment al de Daniel Ellsberg, un analista militar que treballava per al Pentàgon fa quaranta anys, durant la guerra del Vietnam. Testimoni de l'actuació de les tropes nord-americanes sobre el terreny, va publicar al diari New York Times un estudi secret, conegut amb el nom de Pentagon Papers, on criticava una guerra que considerava 'massa costosa i immoral'. Ellsberg, com molta gent, ha mostrat explícitament la solidaritat amb Manning.

La jutgessa Denise Lind ha estat l'encarregada de presidir el tribunal contra Manning, responsabilitzat de la principal filtració de documents secrets en la història dels EUA: set-centes mil comunicacions classificades, a més del vídeo Collateral Murder. El judici s'ha fet amb grans mesures de seguretat a la base militar de Fort Meade (Maryland).

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail