Vés al contingut

Estats Units: Newt Gingrich guanya les primàries republicanes a Carolina del Sud

De Viquinotícies

23 de gener del 2012, Charleston, Carolina del Sud, Estats Units

Newt Gingrich fent campanya a Nou Hampshire fa unes setmanes

Newt Gingrich ha guanyat per més de 75.000 vots i més del 12% en les primàries del Partit Republicà per a les eleccions presidencials dels Estats Units de 2012 a Carolina del Sud. Carolina del Sud ha estat el primer estat del sud dels Estats Units en votar en les primàries per a les eleccions que decidiran el rival de Barack Obama en les eleccions presidencials d'enguany. Prèviament havia guanyat l'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney a Nou Hampshire i l'exsenador de Pennsilvània Rick Santorum guanyà a Iowa.

Resultats electorals per comtat
Porpra: Newt Gingrich
Taronja: Mitt Romney

Newt Gingrich, amb la seva victòria a Carolina del Sud, canvia radicalment les primàries del Partit Republicà de 2012. Amb un empat de tres candidats —amb un estat cadascú— continuaran les primàries el 31 de gener de Florida. Mitt Romney, dels favorits per a la candidatura republicana, perdé per més del 12% del vot dels republicans sudcarolinesos i es preveu que les primàries de Florida siguin trascendentals i que siguin principalment entre Gingrich i Romney, deixant de banda a Santorum i Paul.

El 40% del vot per a Gingrich fou imprevist per qualsevol mitjà de comunicació. Romney era considerat que fos el guanyador a Carolina del Sud, però degut al comportament i actitud de Gingrich en els dos últims debats electorals i a l'acumulació de notícies negatives sobre Romney —especialment sobre la seva declaració d'impostos— constitueix un sorprenent èxit polític per Gingrich.

Carolina del Sud es caracteritza per ésser un estat dominat per la dreta religiosa i política. Els votants republicans de Carolina del Sud dubtaven sobre les posicions polítiques i religioses de Romney, i optaren pel candidat Gingrich. Si els republicans de Florida votaran o no per un candidat més conservador com Gingrich encara no queda prou clar, però en el cas de que perdés el favorit Mitt Romney de nou, donaria unes primàries republicanes imprevisibles i plenes d'incertitud.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail