Vés al contingut

Espanya: el successor de Bárcenas com a gerent del PP admet haver cobrat en negre

De Viquinotícies


13 d'agost del 2013, Espanya
Es tracta de dos pagaments de 6.000 euros que figuraven en els 'papers' de l'ex-tresorer popular

L'ex-gerent del Partit Popular, Cristóbal Páez, que va substituir Luis Bárcenas en el càrrec, ha admès al jutge Pablo Ruz haver rebut els pagaments que figuren al seu nom en la documentació que Bárcenas va lliurar sobre la suposada comptabilitat B del partit. Així ho han confirmat fonts judicials després de la compareixença de Páez, que ha durat prop de dues hores. Les mateixes fonts han afegit que es tracta de dos sobresous de 6.000 euros en concepte de 'gratificació' efectuats els mesos d'abril i juny del 2008.

Cascos, Arenas i Cospedal declaren com a testimonis

Francisco Álvarez-Cascos, ex-secretari general del PP, ha arribat aquest matí a l'Audiència espanyola, on ha estat escridassat per una vintena de manifestants, la majoria afectats per la venda de preferents, que li han cridat 'lladre' i 'xoriço', entre altres insults. Cascos i Javier Arenas, també ex-secretari general del partit, declaren avui al jutge Pablo Ruz, que instrueix el cas Bárcenas.

Tot i que declarin com a testimonis, com més va més rellevància pren aquesta declaració, car l'ex-tresorer del PP, Javier Bárcenas, els va acusar d'haver cobrat diners de la caixa B del partit en sobres. A més, segons que publicava El Mundo ahir, Bárcenas va continuar cobrant del PP, amb la nòmina més alta del partit, els anys 2010 i 2011. Tot això xoca amb la declaració del president espanyol, Mariano Rajoy, que va dir al congrés que l'ex-tresorer ja no formava part del partit aquells anys. Arran d'aquesta revelació, l'oposició va tornar a demanar la dimissió de Rajoy, que considera que ha mentit al congrés.

Arenas i Álvarez-Cascos han de respondre sobre les acusacions d'irregularitats al PP que el mateix Bárcenas va explicar al jutge el 15 de juliol. El nom d'Arenas, secretari general del partit entre 1999 i 2002, va ser mencionat en diverses ocasions durant la declaració de Bárcenas, que el va acusar de rebre diversos sobres i de conèixer la comptabilitat B del PP.

Per una altra banda, Álvarez-Cascos, secretari general del partit entre 1989 i 1999, apareix en la comptabilitat de Bárcenas com a beneficiari de sobresous amb un total de 412.390 euros, que hauria continuat rebent durant l'etapa en què fou ministre de Foment, cosa que vulneraria la Llei d'incompatibilitats.

L'actual secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, a qui Bárcenas acusa d'haver rebut una comissió il·legal de 200.000 euros per al PP de Castella-la Manxa, declararà demà.

Noves revelacions del cas

Continuen les revelacions del cas Bárcenas al diari El Mundo. Si diumenge publicava una nòmina pagada pel PP quan aquest ja governava, contradient així les declaracions de Mariano Rajoy, ahir el rotatiu de Pedro J. Ramírez publicava un gràfic amb les retribucions de diversos membres del partit entre el 2006 i el 2011. Afirmava que l'ex-tresorer Luis Bárcenas va ser sempre un dels dirigents més ben pagats del partit, i fins i tot va arribar a cobrar més que Rajoy en segons quins casos.

Segons El Mundo, va ser en els anys 2010 i 2011, quan ja no formava part del partit, segons que havia assegurat Rajoy, que l'ex-tresorer es va convertir per primera vegada en la persona més ben pagada del PP, amb un sou de 219000 euros el 2010 i de 251000 el 2011.

L'1 d'agost proppassat, el president espanyol va assegurar en una sessió extraordinària al senat que quan va arribar al govern, el novembre del 2011, Bárcenas ja no formava part del PP. Les nòmines publicades per El Mundo contradiuen, però, Mariano Rajoy.

Bárcenas és a la presó des del 27 de juny, quan el jutge del cas Gürtel va considerar que hi havia risc de fugida i destrucció de proves i, per tant, va decidir no fixar cap fiança.

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail