Vés al contingut

Es confirma la primera observació d'un planeta extrasolar

De Viquinotícies
Imatge d'arxiu del telescopi òptic del nord a l'Observatori Roque dels Nois al juny de 2001 (aquest no és l'observatori d'on es va prendre la foto)

1 de maig del 2005, Xile

Científics de l'Observatori europeu del sud van confirmar que la foto presa l'any passat mostra el primer planeta observat fora de el sistema solar. Es tracta d'un planeta extrasolar cinc vegades més gran que Júpiter que orbita al voltant d'una estrella llunyana del tipus nana marró, a una distància similar a la de Neptú pel que fa al Sol: l'estrella se situa a prop de la constel·lació d'Hidra.

Les fotos van ser preses amb un poderós telescopi situat al nord de Xile, pertanyent a l'Observatori europeu del sud. La confirmació es va obtenir gràcies a una seqüència de fotos que mostren el moviment gravitacional del planeta pel que fa a la seva estrella.

Des dels anys 1990 es tenen indicis de la presència de planetes al voltant d'estrelles, però fins ara no havia poguts ser observats. Aquest any, diversos grups d'astrònoms han anunciat també l'observació d'aquest tipus de planetes.

Fonts

[modifica]