Ernest Benach és reelegit president del Parlament

De Viquinotícies

17 de novembre del 2006, Parlament de Catalunya, Barcelona

Tal com era previst, els vots dels diputats del PSC, ERC i ICV han permès que Ernest Benach torni a ser el president del Parlament de Catalunya, que avui celebra la sessió constitutiva de la vuitena legislatura. El ple ha començat amb un minut de silenci en memòria de qui en fou president del 1988 al 1995, Joaquim Xicoy, mort ahir. Un dels propòsits de la sessió constitutiva és d’elegir els altres sis membres de la mesa.

La composició de la mesa serà similar a la de la legislatura passada. Si no hi ha canvis de darrera hora, els socialistes es quedaran la vice-presidència primera i la secretaria segona, i CiU mantindrà la vice-presidència segona i la secretaria primera. Rafael Luna (PP) repetirà segurament a la secretaria tercera, i la quarta secretaria restarà a mans d'ICV. De vice-presidents, sonen Núria de Gispert per CiU i Higini Clotas pel PSC. El partit que s'incorporarà al grup mixt del Parlament, Ciutadans, no entrarà a la mesa.

En la votació per a la presidència del Parlament, CiU ha presentat la candidatura de Núria de Gispert; el PP, la de Dolors Montserrat, i Ciutadans, la de José Domingo.

Seient provisional[modifica]

En aquesta sessió els 135 diputats ocupen per primera volta els escons del saló de sessions, però en una assignació provisional. La definitiva de l'escó de cada diputat, la decidirà la mesa i la junta de portaveus a la primera reunió conjunta que faran.

Dels 135 diputats electes d'aquesta VIII legislatura, 47 són nous: 18 per CiU, 14 pel PSC, 3 per ERC, 3 pel PP, 6 per ICV i els 3 per Ciutadans. El grau de renovació de la cambra catalana és, doncs, del 34,8%. Quant a la proporció homes i dones, hi haurà 87 homes i 48 dones (35,5%). La mitjana d'edat dels diputats és de 45 anys i 2 mesos, 1 any i 4 mesos més jove que no la de la legislatura anterior. El diputat més gran és Josep M. Balcells (PSC, 65 anys) i els més joves, Albert Rivera (Ciutadans, 27 anys) i Laia Ortiz (ICV, 27 anys). Per professions, són majoria els llicenciats en dret, seguits dels economistes, metges i filòlegs, però van a l'alça els llicenciats en ciències polítiques.


Fonts[modifica]