Vés al contingut

Els presos de Guantánamo no podran recórrer als tribunals dels Estats Units

De Viquinotícies

20 de febrer del 2007, Guantánamo, Estats Units

Presos de Guantánamo.

Una cort d'apel·lacions ha donat la raó al govern del president dels Estats Units, George W. Bush, al dictaminar que els presos estrangers a Guantánamo no tenen dret a recórrer la legalitat del seu empresonament davant els tribunals civils del país.

Casa Blanca.

La cort va dictaminar que es legal la norma promoguda per la Casa Blanca, i que va entrar en vigor amb la firma de Bush el 30 de desembre del 2005, que afirma que aquests detinguts (alguns dels quals porten més de cinc anys sense ser processats) no tenen la possibilitat de qüestionar el seu empresonament en el sistema judicial estat-unidenc.

La cort d'apel·lacions del Districte de Columbia va concloure per dos vots a favor i un en contra que el Congrés dels Estats Units no es va excedir en les seves atribucions al aprovar aquesta llei.

"Els tribunals federals no tenen jurisdicció en aquests casos", va assenyalar el jutge Raymond Randolph en el dictamen.

El Tribunal assegura que és legal la norma promoguda per la Casa Blanca que estableix que els presos de Guantánamo no tenen possibilitat de qüestionar el seu empresonament.

Com a conseqüència d'allò, la cort va desestimar els casos que han presentat gran part dels presos davant els tribunals i en els que al·legaven "falta de jurisdicció".

La jutgessa Judith Rogers va votar contra la decisió i va afirmar en la seva declaració de desacord que el Congrés no pot suspendre el dret de recórrer a la legalitat la detenció, "a no ser que proporcioni una alternativa adequada".

La qüestió dels detinguts a la base de Guantánamo, al sud-est de Cuba, també s'ha tractat avui per telèfon entre el president Bush i el primer ministre d'Austràlia, John Howard, segons ha informat el Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca en un comunicat.

Howard va demanar a Bush que agilitzés el judici de l'australià David Hicks, que porta uns cinc anys a Guantánamo sota sospita de terrorisme.

El seu govern pretén pressionar també sobre el tema al vicepresident Dick Cheney, que arribarà a Austràlia el dijous.

Fonts

[modifica]