Vés al contingut

Els mexicans elegeixen un nou president

De Viquinotícies

3 de juliol del 2006, Ciutat de Mèxic

Els mexicans van acudir ahir, 2 de juliol a les urnes per elegir al nou president de la federació, i per renovar totalment el Congrés de la Unió conformat per 128 senadors (64 per majoria absoluta, 32 a la primera minoria i 32 per representació proporcional) i 500 diputats (300 per majoria absoluta per districte electoral i 200 per representació proporcional), així com 3 governadors d'estats i el cap de govern del Districte Federal. En les eleccions presidencials, possiblement les més competides i polaritzades de la història del país, els mexicans van elegir entre la continuïtat del Partit Acció Nacional (PAN) que va guanyar la presidència del país des del 2000 (encara que seria minoria al Congrés de la Unió) o el canvi, amb l'elecció de la coalició de partits d'esquerra encapçalats pel Partit de la Revolució Democràtica (PRD). El PAN, un partit de centre-dreta, va ser el primer partit d'oposició a guanyar les eleccions a nivell federal després de 71 anys de govern continu del Partit Revolucionari Institucional.

Aquest mapa mostra els resultats preliminars amb el 80% del còmput; als estats en groc el PRD ha obtingut majoria, als estats en blau el PAN l'ha obtinguda; el PRI no obtingut majoria a cap estat

Dels 71 milions de mexicans amb majoria d'edat, només 42 milions van votar. Encara que els comicis es van realitzar amb tranquilitat, ambdós candidats, d'acord a les enquestes de sortida, es troban en un empat tècnic. A les 17:00 hores (GMT) del 3 de juliol del 2006, d'acord al còmput del 96,98% de les actes, el candidat oficialista (PAN) Felipe Calderón tenia un lleuger avantatge amb el 36,39%, mentre que el candidat de la coalició d'esquerra, Andrés Manuel López Obrador, tenia el 35,41% dels vots.

A diferència de les eleccions presidencials anteriors, el president de l'Institut Federal Electoral (IFE) no va declarar cap guanaydor de les eleccions la nit del 2 de juliol atès que la diferència percentual entre els dos candidats principals era molt més petita que l'error estadístic, i va demanar als candidats a esperar el còmput final de les actes (realitzada per ordinadors) o fins i tot el còmput físic de les paperetes que començarà dimecres 5 de juliol. També va demanar als candidats a no declarar-se vencedors sinó fins a la finalització del còmput.

Andrés Manuel López Obrador, tanmateix, s'ha declarat guanyador d'acord a les seves enquestes per 500.000 vots i va demanar a l'IFE que respectés aquest resultat. Poc després, Felipe Calderón també es declararia guanaydor d'acord a una llista d'enquestes independents. Ambdós, però, van cridar a favor de la unitat i la conciliació nacional. Quant als resultats del Congrés de la Unió, cap partit, d'acord als resultats preliminars, va aconseguir la majoria absoluta en la Cambra de Diputats, encara que el PAN va obtenir la majoria relativa (34%) seguit del PRD (29%) i en tercer lloc el PRI (26%) amb resultats similars per al Senat. En l'antiga composició del Congrés el PRI tenia la majoria relativa d'ambdues cambres legislatives.

Per saber-ne més

[modifica]