Vés al contingut

El primer astronauta brasiler torna de l'espai

De Viquinotícies
Marcos César Pontes

9 d'abril del 2006

Marcos César Pontes, el primer brasiler que ha viatjat a l'espai, ha tornat a la Terra el dissabte 9, després d'haver passat nou dies a l'Estació Espacial Internacional. La càpsula espacial que li transportava va aterrar a l'estepa de Kazakhstan, duent en el seu interior a Pontes, el nord-americà Bill McArthur i el rus Valery Tokarev, qui havien estat rellevats de la seva missió en l'estació per altres dos compatriotes, respectivament. L'aterratge es va produir en el lloc previst, i amb els astronautes en perfectes condicions.

Pontes, de 43 anys i tinent coronel de les forces aèries brasileres, va partir de la Terra el 30 de març passat. Durant la seva missió va realitzar experiments en condicions de microgravetat, com la germinació de llavors d'un arbre nadiu o l'estudi de la reparació de l'ADN de les cèl·lules. La missió, que ha tingut lloc a la nau espacial russa Soyuz TMA-8, ocorre menys de tres anys després de l'explosió del primer coet brasiler, construït per a transportar satèl·lits a l'espai, que va causar la mort de 21 persones que es trobaven en el lloc.

"Estic molt content", va declarar Pontes, onejant una petita bandera del seu país. L'astronauta havia dut en la nau una samarreta de la selecció brasilera de futbol. Les autoritats russes van dur als astronautes a un improvisat hospital en una tenda de campanya, sortint després d'allí en helicòpter i per a viatjar més tard amb avió a Moscou.

La Soyuz s'ha convertit en la manera més fiable i segur d'anar i tornar de l'Estació Espacial Internacional.

Notícies relacionades[modifica]

Fonts[modifica]