El partit ultradretà guanya les eleccions a Sèrbia i Kosovo vol la independència
22 de gener del 2007, Sèrbia
El primer ministre kosovés, Agim Ceku, ha demanat a la comunitat internacional que reconegui 'immediatament' Kosovo com a estat independent. La crida no arriba en va: un cop celebrades les eleccions al parlament de Sèrbia, en els pròxims dies l'ONU ha de fer pública la seva proposta sobre l'estatus de l'enclavament albanés, que està sota protectorat de Nacions Unides des de 1999. El primer ministre kosovés ha dit que només l'acceptaran si reflecteix la voluntat de la regió, és a dir, la independència.
Les negociacions sobre el futur de Kosovo, en suspens des de fa uns mesos, es reprendran d'ací a uns dies, probablement la setmana que ve, una volta coneguts els resultats definitius de les eleccions de Sèrbia, celebrades ahir. L'ONU presentarà una proposta a les dues parts, és a dir a Pristina i a Belgrad, però l'acord no serà fàcil perquè la nova constitució de Sèrbia, aprovada en referèndum a final d'octubre, defineix Kosovo com una província integrant de Sèrbia, proclama la sobirania de Belgrad sobre l'enclavament albanès i en descarta la independència.
Eleccions molt disputades
[modifica]Amb el 62% de vots escrutats, les eleccions sèrbies donen la victòria al Partit Radical, ultradretà, que obté un 28,3% dels sufragis. Ara, tot indica que no podrà governar sol. En canvi, el Partit Demòcrata, progressista i segon més votat, i el Partit Democràtic de Sèrbia, reformista, sí que poden sumar majoria al parlament i és previst que ho facen. Al fons d'aquests comicis hi ha el futur de Kosovo. D'ací una setmana l'ONU proposarà un estatut polític per a aquesta regió.
Les eleccions legislatives d'ahir eren les primeres de Sèrbia des de la independència de Montenegro i des de la mort de Slobodan Milosevic. A més, han coincidit amb el primer aniversari de la mort de l'ex-president kosovés, Ibrahim Rugova, partidari de la independència d'aquest enclavament albanés.
Satisfacció de la UE
[modifica]La Unió Europea ha mostrat la seva satisfacció perquè, amb tota probabilitat, Sèrbia tindrà un nou govern 'pro-europeu', gràcies a la coalició dels centre-esquerres i dels reformistes.
Brussel·les ha observat atentament les eleccions d'aquest diumenge perquè el resultat pot condicionar les negociacions sobre Kosovo, però també la implicació de Sèrbia en la persecució dels criminals de guerra escàpols de la justícia. La Unió Europea s'ha queixat darrerament de la manca de col·laboració de Belgrad i un govern del Partit Radical no faria sinó empitjorar les coses. Per la UE, la captura dels presumptes criminals reclamats pel Tribunal Penal Internacional és una condició indispensable per a reprendre les negociacions d'adhesió a Europa, suspeses el maig passat.
Aquesta notícia està extreta del diari VilaWeb. Aquest text o part d'ell està reproduït segons el règim de drets Creative Commons (Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Unported) amb les notícies de la redacció general.
|
Fonts
[modifica]- (català) Redacció VilaWeb Kosovë vol que es reconegui la seva independència immediatament — VilaWeb. 22 de gener del 2007.