El govern balear torna a formar part de l'Institut Ramon Llull

De Viquinotícies
Les Viquinotícies d'avui
25 d'abril del 2024
Col·labora!

22 de desembre del 2008, Palma de Mallorca, Països Catalans

Desprès de tres anys, el govern de les Illes Balears ha decidit tornar a formar part de l'Institut Ramon Llull. Així doncs, es desfà la decisió del govern de Jaume Matas (PP) d'abandonar el consorci que agrupa els territoris de parla catalana.

A més a més, es van constituir a la capital insular els dos òrgans de direcció de l'organització, així com l'aprovació del darrer nomenament. A partir de l'1 de gener de 2009, la Junta Rectora serà presidida per Francesc Antich, cap del govern balear, i el Consell de Direcció per Josep-Lluís Carod-Rovira, vice-president del govern principatí. La presidència de l'una i de l'altre serà anual i rotatòria entre els dos governs.

Segons Carod-Rovira, l'adhesió de les Illes multiplica les possibilitats de projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes. A més, la presidència d'Antich al 2009 demostra que el consorci deixa de ser l'instrument de projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes del govern de Catalunya i passa a ser-ho dels governs balear i català.

Albert Moragues, conseller balear de Presidència, afirmà que d'ara en endavant, la directora adjunta de l'Institut seria l'ex-consellera balear de Cultura d'Eivissa, Fanny Tur. D'aquesta manera, la presència balear a l'Institut serà encara més evident. Josep Bargalló, director de l'Institut, anuncià la previsió de retre homenatge a Blai Bonet a Nova York, i un altre a Llorenç Villalonga, a Madrid.

Font[modifica]