El consell de ministres espanyol aprova el projecte de llei d'investigació biomèdica

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca

15 de setembre del 2006, Madrid

Fecundació

El consell de ministres espanyol ha aprovat aquest migdia el projecte de llei d'investigació biomèdica, que permetrà als investigadors utilitzar tècniques de transferència nuclear, l'anomenada clonació terapèutica. És a dir, s'obre la porta a la clonació d'embrions humans amb finalitats terapèutiques. D'aquesta manera, l'estat espanyol segueix les passes de la Gran Bretanya, Suècia i Bèlgica. El govern espanyol remetrà la llei al Congrés dels Diputats de manera 'immediata'.

La llei d'investigació biomèdica permetrà als investigadors utilitzar qualsevol tècnica per obtenir cèl·lules troncals humanes, sempre que la finalitat no sigui crear un embrió. És a dir, es prohibeix la creació d'embrions destinats a la investigació.

La normativa estableix la creació d'una Comissió de Garanties, que haurà de donar el vist-i-plau a les investigacions i determinar si s'han respectat els criteris ètics. La ministra de Sanitat, Elena Salgado, ha explicat que l'objectiu de la llei és establir un marc jurídic per a 'incentivar les investigacions biomèdiques'.

El projecte de llei també recull la possibilitat de crear bancs de material biològic, els anomenats 'biobancs', que seran gratuïts, de manera que tots els pacients se'n podran beneficiar.

Facilitar la feina als investigadors[modifica]

El projecte de llei aprovat avui a Madrid facilitarà la feina als investigadors del nostre país que treballen amb embrions humans i amb cèl·lules embrionàries. Entre els centres capdavanters hi ha el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, inaugurat l'any passat i dirigit pel doctor Juan Carlos Izpizúa; i el Príncipe Felipe del País Valencià, que ja fa quatre anys que funciona.

Un altre dels científics de més renom del país és el valencià Bernat Sòria, director del projecte de la Junta d'Andalusia sobre la investigació en cèl·lules mare. De fet, Andalusia s'ha avançat al govern espanyol perquè dimarts passat ja va aprovar un projecte de llei que regula la investigació amb fins terapèutics.

Cc by-nc-nd icon.svg

Fonts[modifica]