Vés al contingut

El Líban enfrenta una crisi humanitària

De Viquinotícies

26 de juliol del 2006

Mapa del conflicte
Mapa del conflicte

Més de mig milió de persones han sigut desplaçades en el Líban mentres la guerra entre Israel i Hesbol·là s'estén per dues setmanes. El coordinador de la unitat d'ajuda de la ONU, Jan Egeland, qui va visitar Beirut, va dir que s'estava desencadenant una crisi humanitària en el país i va esbossar els plans per als esforços d'ajuda. Esforços polítics es desenvolupen per a permetre la creació d'un corredor de seguretat que permeta portar al Líban els carregaments d'ajuda enviats. L'evacuació de ciutadans estrangers des del Líban continua. Israel va llançar més atacs aeris i va iniciar una incursió terrestre al sud de Líban, mentres que Hezbolá continuava llançant coets cap al nord d'Israel.

Visita del coordinador d'ajuda de l'ONU

[modifica]

El coordinador d'ajuda de l'ONU, Jan Egeland, visió Beirut per a una visita al Líban de 48 hores a fi de determinar el nivell d'assistència requerida per a les persones atrapades pel conflicte.

En la seua visita a un barri densament poblat de la capital libanesa on Hezbolá tenia les seues oficines i que havia sigut bombardejat per Israel, va descriure la situació com “aterridora” i va dir que “no sabia que era bloc després de bloc de cases [...] constitueix una violació de la llei humanitària”. El senyor Egeland va fer un cridat a les parts del conflicte perquè detingueren els atacs.

El govern israelià va dir que l'exèrcit estava tractant de ser tan precís com fóra possible en les seues operacions en el Líban. “El poble del Líban no és el nostre enemic, però no ens podem quedar assentats mentres els terroristes d'Hezbolá llancen coets sobre els nostres pobles”, va afirmar el canceller israelià Mark Regev.

Egeland va afirmar que s'estava desencadenant una crisi humanitària en el Líban i que mes de mig milió de persones havien sigut afectades. Va dir que els ferits no estaven rebent tractament, que no hi havia aigua potable i que desenes de milers de civils estaven atrapats en el foc encreuat entre Hisbol·là i Israel especialment al sud del Líban. Va predir que el número de desplaçats augmentaria de manera dramàtica pel fet que Israel estava advertint la població del sud del Líban que abandonara l'àrea abans que ells dugueren a terme les seues missions militars.

En comentar els plans per a una gran operació d'ajuda, va demanar que es fera una fi a la violència per a facilitar l'esforç dient que no podia portar ajuda dins del país i distribuir-la mes allà de certs llocs.

Danys a la infraestructura

[modifica]

Els atacs aeris i el bombardeig de carreteres, ponts i camions està fent encara més difícil portar ajuda per a les àrees afectades. L'aeroport internacional del Líban ha sigut bombardejat des dels primers dies del conflicte. La força aeri israelià va destruir un pont sobre l'autopista de Beirut a Damasc i va bombardejar uns quants trams de la carretera. S'estima que els danys a la infraestructura fins al moment són de diversos milers de milions de dòlars.

El nombre de baixes augmenta

[modifica]

L'estimatiu actual del nombre de libanesos morts és de 350, mentres que a Israel 36 persones han mort a causa del conflicte. En el Líban una tercera part dels morts són menors d'edat, segons un informe de les Nacions Unides entregat divendres passat (21).

Fonts

[modifica]
Comparteix: Correu electrònic Facebook Twitter LinkedIn Newsvine Hotmail