Vés al contingut

El Govern valencià vol tallar les emissions de TV3 i el govern català demana un pacte d'emissió recíproca entre TV3 i Canal 9

De Viquinotícies

15 de març del 2007

El secretari de comunicació de la Generalitat de Catalunya, Albert Sàez, ha dit que si el govern valencià volia tancar les emissions de TV3 al País Valencià, l'única solució per a mantenir el senyal era que la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) arribara a un acord amb l'ens públic valencià. Segons Sàez, el govern no entrarà en el conflicte fins que les televisions no negocien, i per això ha instat la Corporació a obrir converses amb RTVV.

Fa uns quants mesos TV3 va anar deixant d'emetre en analògic al País Valencià perquè el govern espanyol, concretament l'aleshores ministre Montilla, volia la freqüència que TV3 ocupava des de feia 17 anys per a la Sexta. A canvi que Acció Cultural del País Valencià acceptés aquest canvi de freqüència es va acordar que es podrien veure els quatre canals de TDT de la Corporació Catalana. Així Acció Cultural va acceptar cedir a la Sexta el seu canal i milers de valencians es van comprar els aparells de la TDT per a seguir veient TV3. Ara però el govern de Francesc Camps ha exigit judicialment la clausura de les emissions en digital, que es pot fer efectiva en qualsevol moment i el govern espanyol sembla que no reconeix l'acord a que es va arribar quan José Montilla era ministre d'Indústria, el que a canvi de cedir a la Sexta la freqüència analògica permetia les emissions en digital. El resultat pot ser que les emissions de TV3 es deixen de veure ben prompte al País Valencià.

El govern català vol un pacte entre TV3 i Canal 9[modifica]

El secretari de Comunicació de la Generalitat, Albert Sàez, ha dit que, davant l'inici d'un procés administratiu per part del Govern valencià per a tancar les emissions de TV3 al País Valencià, la "única manera" d'aconseguir que continue emetent és un "acord recíproc" entre la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (*CCRTV) i l'Ens Públic de Ràdio i Televisió Valenciana (RTVV). Sàez diu que des de fa 27 anys Acció Cultural del País Valencià (ACPV) és la responsable de la difusió del senyal de TV3 i que, en aquest sentit, l'advertiment legal no va contra la CCRTV. L'obertura d'un procés administratiu fa necessari, segons Sàez, que la CCRTV i la RTVV arriben a un "acord recíproc" perquè TV3 es puga veure al País Valencià i Canal 9 a Catalunya, un acord semblant al que ja funciona amb IB3. Representants d'Obra Cultural Balear han dit però que aquest és un mal acord que no resol la recepció del senyal català. En aquest sentit el Govern català ha instat la CCRTV a iniciar converses amb la seva homòloga valenciana per a intentar arribar a un acord, un aspecte sobre el qual ja s'havia parlat arran del projecte de Canal Eurorregió.

Oposició de la Federació Llull[modifica]

La Federació Llull, formada per Acció Cultural del País Valencià, Òmnium Cultural i l'Obra Cultural Balear, ha exigit en canvi al ministeri d'Indústria espanyol que complisca l'acord verbal a què van arribar per garantir les emissions de TV3 al País Valencià.

També ha demanat la implicació de la Generalitat de Catalunya a l'hora de defensar una solució al conflicte. En aquest sentit, el president d'ACPV, Eliseu Climent, ha reclamat a la Generalitat que pressione el ministeri per a preservar l'espai comunicatiu català. Climent també ha recordat que el conseller de la vice-presidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, fou una de les persones que es va tancar a la seu del ministeri d'Indústria quan el socialista José Barrionuevo n'era el titular i va ordenar de tancar els repetidors de TV3 al País Valencià. Climent també ha dit que deixar el conflicte en mans dels dos ens públics, com ha defensat el govern català, és una mala solució vista l'experiència de les Illes (on TV3 té signat un acord amb IB3).

Climent ha assegurat que ACPV no tancarà pas les emissions; 'ens hauran de traure per la força', ha dit.

D'altra banda, la candidata de Compromís pel País Valencià a la Generalitat Valenciana, Glòria Marcos, ha dit que el tancament de les emissions de TV3 és un acte de censura antidemocràtica i un atac molt greu a la pluralitat. Per Marcos, els arguments que fa servir el PP són només polítics i no pas legals.

Fonts[modifica]