ETA torna a atemptar a les Illes i mata dos guàrdies civils

De Viquinotícies
Les Viquinotícies d'avui
3 de març del 2024
Col·labora!
Platja de Palmanova.

30 de juliol del 2009, Palmanova

El president del govern balear, Francesc Antich, va decretar ahir tres dies de dol a les Illes, oimés que totes les forces polítiques i institucionals van coincidir a condemnar l'atemptat i a demanar la unitat dels partits.

Una bomba adossada sota un cotxe patrulla va matar ahir a migdia dos guàrdies civils a la caserna de Palmanova, al municipi mallorquí de Calvià. Unes quantes hores més tard uns agents en van fer esclatar una altra d'adossada en un cotxe a prop d'on havia espetegat la primera. Tot i que encara ningú no ha reivindicat l'atemptat, tot fa pensar en ETA. Si es confirmava la sospita, seria el segon atemptat que executa en dos dies. I és que abans-d'ahir a la matinada ja va fer esclatar un altre vehicle a Burgos. Tot plegat fa creure que hi ha, si més no, dos escamots actius.

L'atemptat d'ahir es devia fer amb una bomba adossada sota un cotxe patrulla de la guàrdia civil i, els dos guàrdies morts són els que havien entrat al vehicle explosiu. Però el ministre d'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir ahir al vespre que encara investigaven l'atemptat i que els dos agents morts havien fet servir el cotxe tot el matí. La bomba es va fer esclatar amb comandament a distància.

És la primera vegada que un atemptat etarra mata a les Illes, on ETA tampoc no havia fet esclatar cap bomba des del 1991. Per això sorprèn que n'hi hagi fet un ara, per les dificultats afegides d'haver-hi de transportar els explosius.

Després de les bombes del 1991, ETA va provar dues vegades d'atemptar contra el rei d'Espanya, però la policia ho va impedir. Es dóna la circumstància que el rei i la reina tenien previst d'instal·lar-se a l'illa aquest cap de setmana per passar-hi l'agost (les infantes ja eren a Mallorca, a la platja, en el moment de l'atemptat).

Com que la policia sospitava que els autors de l'atemptat eren encara a l'illa, ahir a les 14.30 se'n tancaren els ports per impedir-los de fugir-ne. També es va tancar l'aeroport dues hores i mitja.

Si es confirmava que l'atemptat era obra d'ETA, seria el segon en poques hores, sense avís i a molts quilòmetres de distància l'un de l'altre, cosa que es podria interpretar com una demostració de força. Segons fonts diverses, ETA sembla que va robar tres furgonetes o quatre a França el cap de setmana passat: una va servir per fer l'atemptat de Burgos i una altra, la que es va trobar ahir al vespre davant la caserna de Palmanova. És a dir, que ETA encara deu disposar d'una furgoneta o dues preparades per a atemptar.

Caos de comunicacions amb l'illa[modifica]

L'atemptat ha atacat Calvià, un lloc de molta activitat turística, sobretot britànica, la qual cosa fa pensar que ETA cercava ressò als mitjans de comunicació internacionals. El tancament de les comunicacions amb l'illa, a més, va col·lapsar ahir seriosament tant el port com l'aeroport i va perjudicar milers de turistes.

Wikipedia A la Viquipèdia hi ha contingut relatiu o pertanyent a Atemptat a Palmanova del 2009