Vés al contingut

ETA dóna per finalitzat l'alto al foc

De Viquinotícies

6 de juny del 2007

A partir de les 00:00 del dimecres l'alto al foc ja no és vigent
Això es produeix pocs dies després de les eleccions municipals del 2007
Pintada a favor d'ETA a Pasaia, 2003.

ETA ha donat per trencat l'alto al foc a partir de les 00:00 del , segons un comunicat de la banda publicat per el diari Berria a la seva web i que també s'ha enviat a Gara que va difondre Radio Euskadi i després Televisió Espanyola.

La treva es va iniciar el 22 de març del 2006. Aquesta renuncia a l'alto al foc ve pocs dies després de les eleccions municipals d'aquest 2007, fa pocs dies s'havia descobert que ETA havia enviat nombroses cartes d'extorsió a empresaris bascos. Vegeu la secció en qüestió

La difusió d'un vídeo que mostrava l'entrenament d'etarres per a cometre noves accions violentes, i la polèmica per la situació de Iñaki de Juana Chaos, són altres de les peces que formen el context en el qual es produeix aquesta decisió. Vegeu la secció en qüestió

Reaccions d'Otegi[modifica]

Otegi diu que el procés encara és possible i Zapatero demana el suport de tots els partits

El portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, ha reclamat prudència, serenitat i responsabilitat a totes les parts implicades en el procés per a assolir la pau al País Basc i ha dit que, avui, l'acord és possible. En una compareixença aquesta tarda, Otegi ha dit que el trencament de la treva és responsabilitat única i exclusiva d'ETA, però que el fracàs i el col·lapse del procés són responsabilitat del govern espanyol i del PNB. ETA ha fet l'anunci de trencament de la treva mitjançant un comunicat (vegeu la traducció al català).

Otegi ha dit que l'esquerra abertzale redoblarà els esforços perquè es donin les condicions per a la pau i que la proposta d'Anoeta continua vigent. El portaveu de Batasuna ha insistit que "no tot s'ha acabat" i ha emplaçat totes les parts a fer gestos a favor de la pau. A l'hora de parlar de les causes del trencament de la treva, Otegi ha apuntat la falta de valentia, d'ambició i d'honestedat política del govern de Zapatero i les agressions sobre l'esquerra abertzale, tant des de l'àmbit polític com judicial.

Zapatero demana unitat[modifica]

José Luis Rodríguez Zapatero

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat unitat als partits polítics i ha dit que el seu govern havia fet tots els esforços possibles per assolir la pau al País Basc. Però des del PP, Mariano Rajoy ha dit a Zapatero que deixi de ser ambigu, que convoqui el pacte antiterrorista i que no negociï més amb ETA.

Des de Vitòria, la portaveu del govern basc, Miren Azkarate, ha dit a ETA que el dret de decidir del poble basc s'havia d'assolir mitjançant vies democràtiques i pacífiques.

"Tots els fronts són oberts"[modifica]

En el comunicat enviat als diaris Berria i Gara es menciona que "tots els fronts són oberts", aquesta referència sembla indicar que també quedarà trencada la treva existent al Principat i l'anomenada treva dels electes, que afectava polítics del País Basc. En aquest comunicat mateix, ETA afirma que "no es donen les condicions mínimes per a seguir en un procés de negociació" i que "amb pseudo-solucions no s'arriba enlloc". Segons ETA, Zapatero "ha respost a l'aturada de les accions armades amb detencions, tortures i persecucions".

Catorze mesos de treva[modifica]

L'atemptat de Barajas el 30 de desembre del 2006 va debilitar el procés de pau.

ETA va declarar un alto-el-foc unilateral el 22 de març del 2006, a través d'un comunicat enviat a diversos mitjans de comunicació bascos. En aquell comunicat l'organització afirmava que prenia la decisió amb l'objectiu d'impulsar "el procés democràtic necessari a Euskal Herria", un procés que els estats espanyol i francès haurien de "respectar, sense la més mínima limitació".

En els quinze mesos que ha durat la treva ETA i el seu entorn polític han reclamat gestos de l'estat espanyol que no han tingut lloc. Especialment gestos cap als presos d'ETA i per la legalització de Batasuna. L'avís més seriós al respecte va tenir lloc el de l'any passat quan ETA va fer esclatar un cotxe bomba a l'aparcament de la terminal T4 de l'aeroport de Madrid, causant la mort de dues persones. En el comunicat de reivindicació d'aquell atemptat ETA afirmava que l'alto-el-foc seguia en vigor, però tothom donava per fet que era impossible mantenir-lo. La prohibició que Batasuna, a través de la marca ASB, es pogués presentar a les eleccions municipals i forals de Navarra i les dificultats que van trobar en nombroses poblacions les candidatures d'ANB van fer que encara augmentés més la sensació que el procés iniciat el març de 2006 tenia els dies comptats.

Cas de Juana[modifica]

Enmig d'aquest clima, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha afirmat que quan el pres José Ignacio de Juana Chaos rebi l'alta mèdica no complirà la condemna a casa seva. De Juana es recupera a l'hospital de Sant Sebastià d'una vaga de fam i encara li queda un any de presó per complir.


Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Fonts[modifica]