ETA causa 17 ferits en esclatar un cotxe bomba a la Universitat de Navarra

De Viquinotícies
Salta a la navegació Salta a la cerca
Universitat de Navarra

30 d'octubre del 2008, Pamplona, Espanya

Un cotxe bomba ha explotat aquest dijous a la Universitat de Navarra sobre les onze del matí.

La detonació hauria tingut lloc a l'aparcament de la part posterior de l'edifici Central a prop de l'edifici de Biblioteques, i hauria provocat danys a diversos vehicles, que pel que sembla estan cremant.

Com a mesura preventiva han estat desallotjats treballadors i estudiants de diferents facultats. La zona ha estat acordonada i diversos estudiants van quedar retinguts a l'edifici d'Arquitectura, fins fa uns poc minuts en què la Policia els ha deixat sortir.

Els estudiants i el personal de la facultat estan sent evacuats després de rebre un segon avís de bomba a la Facultat de Ciències.

El Govern navarrès ha confirmat que 17 persones han estat ateses per ferides lleus; d'ells, una mitja dotzena d'estudiants han estat atesos de cremades i contusions lleus en l'Hospital de Navarra i l'última en l'Hospital Verge del Camí. Pel que sembla totes elles com a conseqüència de vidres trencats, i diversos edificis han estat desallotjades com a mesura preventiva.

Les primeres informacions parlaven que no hi va haver avís de l'atemptat. Tanmateix, Europa Press afirma que a les nou es va produir un avís a la DYA d'Àlaba que un cotxe anava a esclatar al Campus de la Universitat de Navarra una hora més tard, encara que no es necessitava el lloc.

Aquest atemptat amb cotxe-bomba es produeix només dos dies després que la Policia donés per "desarticulat" un comando d'ETA en la Comunitat Foral i detingués tres presumptes membres a Pamplona i Añorbe, i un altre a València.

Com es va viure a la Universitat[modifica]

Uns dels professors de la facultat, el periodista Ramón Salaverría, es trobava en el centre en el moment de l'explosió, "a les onze en punt del matí", i ha explicat que va notar "un sotrac a l'edifici" i va arribar a pensar, fins i tot, que "es tractava d'un terratrèmol". "El meu despatx està a 200 metres d'on ha ocorregut l'explosió, en dos minuts es van activar les sirenes, vaig sortir per la finestra i vaig veure una columna de fum d'uns 30 o 40 metres d'altura", ha relatat.

Salaverría assegura que l'hora quan ha ocorregut tot "no és gratuïta" ja que el cotxe bomba es va situar en un punt intermedi a l'aire lliure on sol passar molta gent en aquella hora del matí. "La intenció era més danyosa del que ja hi ha, ha contribuït el fet que hi hagi mal temps i per això no hi havia tanta gent en aquesta zona", comenta Salaverría. A més, ha puntualitzat que l'aparcament on es va situar el cotxe bomba és l'únic de la facultat que no té un accés restringit per la qual cosa qualsevol persona pot aparcar allà. "Segurament el cotxe es va aparcar a la nit", va concloure.

Primeres reaccions[modifica]

Les primeres reaccions no s'han fet esperar. La presidenta del Parlament de Navarra, Elena Torres, ha expressat la "rotunda" condemna de la Cambra Foral pel cotxe bomba. Torres ha interromput la sessió que celebrava el ple del legislatiu per informar els parlamentaris de l'explosió d'un cotxe bomba al campus pamplonès.

Fonts[modifica]

20 minutos.png