Vés al contingut

EE.UU. va llançar "la mare de totes les bombes" en coves usades per l'Estat Islàmic a l'Afganistan

De Viquinotícies


15 d'abril del 2017

Mapa de la insurgència a l'Afganistan. El territori per l'Estat Islàmic i els seus aliats —regió sobre la qual es va llançar la bomba— està assenyalat en gris.
Imatge: Ali Zifan / Wikimedia Commons.
Una bomba MOAB preparada per a un assaig al Centre d'Armament Eglin de la Força Aèria dels Estats Units el 2003.
Imatge: Fastfission~commonswiki / Wikimedia Commons.

Estats Units va llançar la comunament denominada "Mare de totes les bombes" —la bomba no nuclear més poderosa de l'arsenal nord-americà— sobre un complex de túnels que es creu que són utilitzats com a refugi per l'Estat Islàmic al districte Achin de la província de Nangarhar, en la part oriental de l'Afganistan.

L'atac va ser part dels esforços en curs per derrotar a la branca de l'Estat Islàmic a l'Afganistan. Segons es va informar a la Casa Blanca, el llançament de l'arma guiada per GPS va tenir lloc la nit de dimecres des d'un Lockheed C-130 Hercules, i l'atac va ser dissenyat per reduir el risc de les forces afganeses i nord-americans que realitzen operacions de neteja a l'àrea al mateix temps de causar el màxim dany a les instal·lacions i als combatents de l'Estat Islàmic a l'Afganistan.

El Pentàgon va confirmar l'ús de la bomba i està avaluant l'abast del dany. El portaveu de la Casa Blanca Sean Spicer va expressar en la conferència de premsa que en la lluita contra l'Estat Islàmic "Hem de negar-los espai operacional, la qual cosa vam fer". Per la seva banda, el president Donald Trump, que va confirmar públicament va donar "total autorització" a l'exèrcit per a l'operació, va catalogar de "exitós" el llançament de la bomba.

Aquest succés es dóna en un moment en què els Estats Units va canviar la seva estratègia militar des de l'assumpció de Trump amb el bombardeig a una base aèria siriana en represàlia per l'incident amb armes químiques a Síria que els Estats Units va atribuir al govern de Bashar al-Ásad, la mobilització de vaixells de guerra cap a la península de Corea per intimidar Corea del Nord davant un eventual sisè assaig nuclear, i els recents atacs aeris mal dirigits que accidentalment van matar a civils i combatents rebels de Síria.

Les forces armades nord-americanes afirmen que en conjunt amb l'exèrcit afganès es van prendre les precaucions necessàries per evitar qualsevol baixa civil, encara que es desconeix quants militants de l'Estat Islàmic van poder haver mort.

La Mare de totes les bombes

[modifica]

La GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast —MOAB per les sigles en anglès, que comparteix amb el seu sobrenom en anglès Mother of All Bombs— és una gran bomba convencional no nuclear desenvolupada per l'exèrcit d'Estats Units per a ser usada en la Guerra de l'Iraq, però que no hi va haver estat usada en combat anteriorment fins ara, havent-se utilitzat únicament en assajos.

MOAB conté onze tones d'explosius i opera de manera similar a les BLU-82 utilitzades durant les guerres de Vietnam i l'Afganistan, sent una versió actualitzada d'aquestes, per escombrar grans àrees i al mateix temps usada com una arma psicològica. La bomba es llança des d'un avió tipus Hèrcules amb un paracaigudes, i durant la seva caiguda és guiada mitjançant GPS fins al seu blanc. Un cop allà es detona abans de tocar terra, provocant una potent ona de xoc de més de 1,5 milles des de l'epicentre, succionant tot l'oxigen de l'àrea i després encén en flames l'aire.

Fonts

[modifica]
CC-BY
Aquest article, o una part, prové d'una traducció de l'article sota llicència CC-BY-2.5 i/o GFDL: «EE.UU. lanzó "la madre de todas las bombas" en cuevas usadas por el Estado Islámico en Afganistán» (castellà) en la seva versió del 13 d'abril de 2017.

avant Notícies d'ahir

Notícies de juliol

Escriviu un article