Vés al contingut

Desenes de milers de persones fugen de Nova Orleans per l'arribada de l'huracà Gustav

De Viquinotícies

31 d'agost del 2008, Nova Orleans, Estats Units

Milers de persones abandonen les seves llars a l'estat nord-americà de Louisiana per l'arribada de l'huracà Gustav. Aquest diumenge ha entrat en vigor l'ordre d'evacuar Nova Orleans decretada per l'alcalde de la ciutat. Ray Nagin no ha estalviat declaracions contundents a l'hora de demanar als ciutadans que marxessin. George W. Bush viatjarà demà a Texas on hi ha el centre de coordinació per l'arribada de l'huracà. Gustav té ara la categoria tres d'una escala de cinc.

El Centre Nacional d'Huracans nord-americà (NHC) considera que és només qüestió d'unes hores que Gustav torni a tenir categoria quatre, amb vents que poden arribar als 230 quilòmetres per hora. A hores d'ara viatja a 28 quilòmetres per hora i es tem que quan toqui terra agafi més força, per això s'ha decretat l'alerta d'emergència als estats nord-americans de Louisiana, Alabama, Texas i Mississipí.

El record del Katrina fa prendre totes les precaucions

[modifica]

Ray Nagin ha definit Gustav com "la mare de totes les tempestes" motiu pel qual, a partir de les tres de la tarda (hora nostra), els ciutadans de la zona oest han hagut de marxar, car era la que podria inundar-se amb més facilitat. Quatre hores més tard ho han fet els que viuen a l'est de la ciutat.

L'experiència del Katrina ha fet que l'alcalde no estalviï afirmacions d'alerta. En són un exemple algunes com aquesta: "Cal que s'espantin. S'han de preocupar i necessiten sortir de Nova Orleans ja. Aquesta és la tempesta del segle".

Primer ha passat per Cuba

[modifica]

Gustav arriba als Estats Units després de passar per Haití, la República Dominicana, Jamaica i Cuba. Segons l'Institut de Meteorologia de Cuba Gustav arribà a la costa sud-occidental de l'illa, amb vents de gairebé 230 quilòmetres per hora. L'ull de l'huracà, de seixanta quilòmetres de diàmetre, entrà a Cuba per Pinar del Río.

Gustav ha passat per l'illa caribenya causant ferits però, sobretot causant importants danys materials. Tres-centes mil persones foren evacuades de les zones amb més risc. També es van suspendre el transport per carretera el ferroviari, el marítim, i els vols nacionals i gran part dels internacionals.

Des de dimarts, l'huracà més gran que enguany ha afectat l'Atlàntic (vídeo) ha deixat un balanç, pel cap baix, de setanta vuit morts.

Bush no participarà demà a la convenció republicana

[modifica]

El president dels Estats Units, que demà havia de fer un discurs a la convenció del partit republicà, serà el gran absent. El motiu és l'huracà Gustav, car després de les crítiques rebudes per la mala gestió del Katrina, viatjarà a Texas on hi ha el centre de coordinació. No es descarta però, que pugui intervenir via satèl·lit en la convenció que designarà John MacCain candidat a la Casa Blanca.

Notícies relacionades

[modifica]